Handige tools #31: 7 x handiger communiceren met collega’s met Slack

Gepubliceerd op: 25 juni 2018
Door: Veerle van Pinxteren

Met al die mails, appjes, Facebook-berichten, Skype-gesprekken en andere communicatie via andere online tools raak je het overzicht snel kwijt. Met één omgeving voor alle werkcommunicatie is dit snel opgelost. In deze blog zeven manieren om handiger met collega’s te communiceren via Slack.

#1 Communiceer via de juiste communicatiekanalen

In Slack maak je kanalen aan. Eén voor elk team, elk project of elk (groter) onderwerp. Ben je bijvoorbeeld mentor en docent aardrijkskunde in de onderbouw? Grote kans dat jouw lijstje kanalen in Slack er als volgt uitziet:

#sectieaardrijkskunde
#onderbouwteam
#mentorenleerjaar3
#werkweekardennen

Een bericht stuur je altijd binnen een kanaal en alleen de mensen die aangesloten zijn bij dat kanaal kunnen dit bericht lezen.

#2 Werk samen

Samenwerken gaat eenvoudig als je alles overzichtelijk bij elkaar hebt: groeps- en privécommunicatie, bestanden, zoekfunctie … Nu denk je misschien: dat zit toch ook allemaal in mijn mailprogramma? Klopt, maar in Slack kun je ook gewoon even chatten, iets waarvoor je anders misschien WhatsApp zou gebruiken. Zo houd je werk en privé makkelijker gescheiden. Dingen die eigenlijk te klein zijn om over te mailen of bellen, doe je ook makkelijker via Slack. Een compliment, een duimpje of andere emoticon op een opmerking (zoals ook in Facebook mogelijk is), is zo geplaatst. En dat stimuleert een positief samenwerkklimaat.

#3 Deel bestanden

Bestanden delen doe je ook in Slack en op ze reageren is ook makkelijk. Ook de opmerkingen van collega’s staan zo overzichtelijk bij het bestand. Rondmailen hoeft dus niet meer!

#4 Reageer op Threads

Iets wat bij mij even gekost heeft voor ik het doorhad: naast een nieuwe ‘Message’ kun je ook reageren met een ‘Reply’ op het bericht van een collega. Dit door je door een Thread aan te maken. Een stuk handiger, want zo komen de reacties op één bericht bij elkaar te staan in dezelfde discussie (in plaats van dat meerdere discussies door elkaar gaan lopen, iets dat in WhatsApp-groepen nogal eens gebeurt).

#5 Stuur privéberichten

In een kanaal stuur je een bericht naar een groep mensen. Via een privébericht stuur je snel even een berichtje naar één persoon. WhatsApp heb je hier dus ook niet meer nodig.

#6 Zoek en vind

Via de zoekfunctie vind je makkelijk een bestand, opmerking of discussie terug.

#7 Leer je leerlingen ermee werken

Digitaal communiceren is niet alleen een docentvaardigheid. Ook leerlingen moeten digitaal leren communiceren in de 21e eeuw. Voor samenwerkprojecten of projecten met andere (buitenlandse) scholen is Slack ook een handig middel.

Wil je precies weten hoe Slack werkt? Ga dan naar het gratis leerpad Educatieve apps & tools – deel 12 en leer de tool kennen. Je kunt dan ook nog kennismaken met vier andere tools waarmee je je onderwijs interactiever kunt maken. Zo leer je:

  • digitale lessen maken met Tes Teach;
  • je leerlingen bij je presentatie betrekken met Pear Deck;
  • online toetsen maken met Testmoz;
  • en een verhaal in beeld brengen met StoryMap.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search