Handige tools #29: ClassroomScreen

Gepubliceerd op: 2 mei 2018
Door: Veerle van Pinxteren

Een digitaal schoolbord met superhandige functies in twee kliks bij de hand? Ook al heb je zelf geen digibord? Dat kan met ClassroomScreen. Wat je kunt doen met onder andere de werksymbolen, het stoplicht en de willekeurige naam, lees je in deze blog.

Twee kliks

Het gaat letterlijk om twee kliks:

  • Klik 1: start je browser op.
  • Klik 2: ga naar classroomscreen.com.

Vervolgens heb je in de onderste balk allerlei tools tot je beschikking. Ik neem de leukste even met je door.

Willekeurige naam en dobbelsteen

Met de eerste van deze twee ken je willekeurig beurten toe. Kwestie van alle namen van de leerlingen invoeren in het tekstveld. Ja dág, hoor ik je denken, veel te veel werk. Dit kan gelukkig ook veel makkelijker: zorg voor kladblokbestanden (met bestandsextenie ‘.txt’) op je schijf met alle namen daarin, upload het bestandje van de betreffende klas en hop, de namen staan er meteen in. Klik alleen nog even op ‘Choose’ om telkens een nieuwe naam te laten kiezen.

Klik op de twee dobbelstenen naast het silhouet om met de dobbelsteenfunctie aan de slag te gaan. Hier heb je de optie om een, twee of drie dobbelstenen tegelijk te laten rollen. Idee voor een opdracht vreemde taal en/of rekenen: maak teams, laat telkens drie dobbelstenen rollen, het team dat als eerste de ogen heeft opgeteld en het getal in de vreemde taal weet, wint een punt.

Geluidsniveau

Met de browsers Chrome en Firefox heb je beschikking over deze functionaliteit. Je device moet dan wel een interne of externe microfoon hebben. Wat je hiermee kunt? Het geluidsniveau meten in je klaslokaal. Stel de gevoeligheid van de meter op het gewenste niveau in. Bij weinig geluid geeft de meter groen aan, bij veel geluid rood. Een handig middel om het geluidsniveau in de klas inzichtelijk te maken en leerlingen aan te spreken op te veel (zelfstandig werken) of juist te weinig geluid (samenwerken en spreekvaardigheid bij vreemde talen).

Werksymbolen

Met werksymbolen geef je aan welke interactie je wenst van leerlingen: stilte, fluisteren, overleggen of samenwerken. Leuk detail: als je de taal instelt op Frans, Duits, Engels, etc. worden deze functionaliteiten ook vertaald. Handig voor lessen die in de doeltaal worden gegeven.

Enige nadeel is dat je je ‘ClassroomScreen’ niet kunt opslaan, maar dat maakt deze tool juist ook wel weer heel simpel om te gebruiken.

Hoe zou jij ClassroomScreen gebruiken?

Misschien vind je dit ook interessant

2 Responses

  1. Met de geluidsmeter zou je ook een winnaar uit kunnen roepen. Bij wie/ welk team wordt het meest geklapt (bijv. na een aantal presentaties of pitches).
    Leuke tool, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search