Mattie, oftewel de nieuwe vriend voor leerlingen die snel afgeleid zijn door hun telefoon. Heb je (mentor)leerlingen die moeite hebben zich te concentreren? Of leerlingen die hun huiswerk niet afkrijgen door alle afleiding van hun telefoon? Lees dan zeker deze blog even!

Wat is Mattie?

De app Mattie zorgt ervoor dat je gedurende maximaal 25 minuten niet afgeleid wordt door binnenkomende berichten en meldingen op je telefoon. Wat de app doet is de internetverbinding blokkeren gedurende de tijd die je zelf instelt. Hierdoor kun je geconcentreerd aan een taak werken zonder afgeleid te worden.

Handige tools Mattie

Ongestoord huiswerk maken met mattie

 

Hoe werkt Mattie?

Je installeert de app op je telefoon (de app is beschikbaar voor iOs en Android). Vervolgens kun je taken toevoegen. Bijvoorbeeld ‘woordjes Frans leren’, ‘proefwerk leren’, ‘opdrachten aardrijkskunde maken’, etc. Aan deze taken voeg je tijd toe. Dit kan zoveel tijd zijn als je wilt. De app is verder gebaseerd op de Pomodorotechniek. Kort door de bocht houdt dit in: je werkt 25 minuten aan een taak, neemt 5 minuten pauze, werkt weer 25 minuten aan een taak, 5 minuten pauze, etc. Mattie staat je bij taken die langer duren dan 25 minuten dus telkens 5 minuten pauze toe als er 25 minuten voorbij zijn. Je kunt overigens wel gewoon gebeld worden terwijl de app aanstaat.

Laat je niet afleiden

Wat kunnen leerlingen ermee?

Leerlingen die moeite hebben zich te concentreren op hun huiswerk, snel afgeleid zijn door hun telefoon, niet zo productief zijn of moeite hebben tijd in te schatten die ze nodig hebben voor het uitvoeren van schooltaken, kunnen veel baat hebben bij deze app. Heb je bijvoorbeeld veel (mentor)leerlingen die hier moeite mee hebben? Besteed dan eens aandacht aan deze app in de les (of op een ouderavond). Installeer de app bijvoorbeeld op je eigen telefoon en laat zien hoe het werkt. Het mooiste is als je jouw telefoonscherm op het digibord kunt projecteren. Werk daarna een aantal minuten gezamenlijk (in stilte) aan een taak om met de klas te ervaren hoe het werkt. Je kunt leerlingen uiteraard niet verplichten de app te installeren, maar een gezamenlijke ervaring met de app trekt leerlingen misschien over de streep om het eens thuis uit te proberen. Voordeel is overigens ook dat deze app Nederlandstalig is.

Ongestoord huiswerk maken

Nadelen van de app?

Uiteraard zijn die er ook: zo kun je natuurlijk inhoud van apps die offline beschikbaar is gewoon bereiken als je naar die app toegaat. Hij laadt alleen geen nieuwe content. Mattie werkt helaas niet op de computer, dus als je echt een fanatieke afleidingzoeker bent, dan kun je op je computer gewoon nog op internet.

Verder moet je van tevoren inschatten hoe lang je over de taak denkt te doen. Dat is aan de ene kant een nadeel voor leerlingen, want het is lastig om tijd in te schatten. Aan de andere kant worden leerlingen zo gedwongen na te denken over hoe lang ze over een taak denken te doen, wat hen steeds beter zal maken in tijd inschatten.

Wil je meer handige tools om in je les te gebruiken? Lees de eerdere blogs in deze serie of doe de gratis ‘Educatieve apps & tools’ leerpaden van Edutrainers.

Wat doe jij om je leerlingen zich beter te laten concentreren?

Print Friendly, PDF & Email