Handige tools #21: interactieve berichten ontwerpen met Smore

Gepubliceerd op: 7 november 2016
Door: Veerle van Pinxteren

Ik denk dat het schrijven van inhoudelijk goede teksten belangrijk is. Ook denk ik dat dit iets dat leerlingen moeten leren. Maar ik geloof dat het oog ook wat wil. En dat juist de combinatie van tekst en beeld een boodschap beter overbrengt. Met de tool Smore kun je leerlingen met beide elementen aan de slag laten gaan. En zelfs interactiviteit laten toevoegen. In deze blog drie lesideeën en een gratis leerpad over Educatieve apps & tools deel 9.

Wat is Smore?

Met Smore kun je op een eenvoudige manier mooi vormgegeven berichten aanmaken. Je kunt teksten, afbeeldingen en titels aanmaken. Maar het leukste is als je er ook interactieve elementen aan toevoegt. Interactief? Hoe dan? Door audio, video, links, enquêtes (van Google Forms) en buttons toe te voegen. Hierdoor kun je je leerlingen ook laten nadenken over wat de lezer van hun flyer of bericht moet doen; waar hij/zij op moet klikken. 

→ bekijk hier hoe deze blog er als ‘Smorebericht’ uit zou zien.

Wat voor berichtsoorten kun je aanmaken met Smore? Onder andere:

  • evenementen aankondigen
  • nieuwsbericht
  • presentatie van leerstof
  • iets verkopen (denk aan een goed doel)

Maar wat kun je met deze tool in de les? Hier een aantal lesideeën:

1. Leg iets uit (elk vak) 

Heb je een thema in jouw vak dat je in veel verschillende deelthema’s kunt verdelen, zoals de Tweede Wereldoorlog, klimaatsoorten etc.? Of juist een thema dat op verschillende manieren uitgelegd kan worden? Vraag dan je leerlingen zich in dit deel van de leerstof te verdiepen en dit op een multimediale manier uit te leggen met behulp van een Smore. Stel eventueel eisen aan het ontwerp; vraag leerlingen bijvoorbeeld om sowieso een combinatie van tekst, afbeeldingen en video te gebruiken. 

→ Wanneer iedereen zich in hetzelfde onderwerp heeft verdiept, is het interessant om elkaars werk te bekijken en te zien wat de verschillen zijn. Koppel hier bijvoorbeeld een opdracht aan. Als de Smores gepubliceerd zijn, kun je namelijk onderaan de pagina (via Facebook) een comment plaatsen. Laat leerlingen via die weg op elkaars Smores reageren. Vraag elke leerling om ten minste op drie Smores te reageren. 

→ Wanneer iedereen zich in een ander onderwerp heeft verdiept, laat leerlingen dan al het werk van hun klasgenoten bekijken om ook die stof te leren. Als ze nog vragen hebben, kunnen ze een comment achterlaten voor hun klasgenoot die de expert is voor dat deelonderwerp. 

2. De vijf schrijfdoelen oefenen (Nederlands)

Smore is een mooie tool om leerlingen te laten oefenen met de vijf schrijfdoelen van Nederlands: amuseren, informeren, beschouwen, overtuigen en activeren. Door dit met Smore te doen, geef je een extra dimensie aan de opdracht. Het gaat niet alleen om de tekst zelf, ook hoe je die presenteert, opmaakt en combineert met andere elementen zoals afbeeldingen en video.

3. Uitnodiging ouderavond (mentorles)

In deze blog kwam een tijdje terug een aantal tips voor ouderavonden met leerlingparticipatie aan bod. Waaronder ook de tip leerlingen hun ouders te laten uitnodigen. Met Smore heb je een tool te pakken waarmee leerlingen dit eenvoudig kunnen doen… en delen!

Ook leuk om te weten

Met ‘Analytics’ kun je zien hoe vaak je Smore bekeken is. En de Smores kun je delen op social media. Meer weten? Deze tool maakt onderdeel uit van het gratis leerpad van Edutrainers ‘Educatieve apps & tools – deel 9’. Wil je meer leren over andere tools uit dit leerpad? Bekijk ook de blog over Canva en Wheeldecide!

Misschien vind je dit ook interessant

De Gouden Weken: 3 tips!

De Gouden Weken: 3 tips!

De Gouden Weken: misschien wel de belangrijkste weken van het schooljaar. Misschien dit jaar nog wel belangrijker na een schooljaar waarin leerlingen veel thuis waren.

Lees meer »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search