Handige tools #18: vragen maken bij video’s met Zaption

Gepubliceerd op: 17 maart 2016
Door: Veerle van Pinxteren

Het internet barst er zowat van uit elkaar. De lengte verschilt van een paar seconden tot urenlange opnames. De onderwerpen lopen ook nogal uiteen: van gewoon grappig bedoeld, tot reality, vlogs en nieuwsberichten. Je raadt het al: ik heb het over video’s. Wat het onderwerp en je doel ook is: video’s zijn een waardevol middel in je onderwijs. In deze blog heb ik het over een tool die het middel (informatieve) video nog net iets waardevoller kan maken: Zaption.

Wat is het hoe werkt het?
Met Zaption kun je heel eenvoudig vragen in bestaande video’s zetten. Alles werkt logisch en heel makkelijk, zo kun je binnen de editor-omgeving naar bestaande video’s zoeken in bijvoorbeeld YouTube en Vimeo.

Je kunt een aantal verschillende soorten vragen toevoegen:

  • open vragen
  • multiple choicevragen
  • vragen met meerdere antwoordopties (checkbox)

Daarnaast kun je de volgende elementen toevoegen:

  • tekst (voeg informatie toe aan de informatie in de video)
  • afbeeldingen (voeg bijvoorbeeld een van je eigen schema’s toe midden in een video)
  • tekening (omcirkel bijvoorbeeld een element in de video waar je een meerkeuzevraag over wilt stellen).

Ook heb je de mogelijkheid om na afloop exact te zien hoeveel en welke leerlingen hebben gekeken, hoe lang ze dat hebben gedaan, hoeveel vragen er zijn beantwoord en hoe goed ze dat hebben gedaan. Tot slot kun je meerdere video’s achter elkaar plakken (in de betaalde variant) waarbij je in bestaande video’s kunt knippen en plakken. Bekijk onderstaande video van Zaption waarin ze het nogmaals uitleggen.

https://www.youtube.com/watch?v=SxEu112XMNw

Hierbij twee ideeën voor het inzetten van je bewerkte video’s:

1. Live
Tijdens je les kun je een video laten zien en leerlingen live op hun eigen scherm alles laten volgen. Iedereen beantwoordt tegelijkertijd de vragen. De manier waarop dit gebeurt ben je waarschijnlijk al gewend van apps zoals Mentimeter en Nearpod: je geeft aan dat je naar de live-presentatiemodus wilt, er verschijnt een website en code in beeld voor het publiek, iedereen voert dit in op zijn/haar scherm et voilà: iedereen doet mee en je kunt de antwoorden inzien.

2. Individueel
Je kunt leerlingen ook op hun eigen moment en tempo de video met vragen laten doorlopen. Geef leerlingen bijvoorbeeld als huiswerk op om de video te bekijken en de vragen te beantwoorden. (Handig bij flipping the classroom!) Dankzij de analyticsfunctie kun je voor je volgende les meteen kijken of iedereen zijn huiswerk heeft gedaan en ingaan op vragen die veel leerlingen moeilijk vonden.

Bekijk bijvoorbeeld eens deze les die ik heb gemaakt bij het filmpje ‘L’art de la bise’. Is het nou 1, 2, 3 of 4 kussen? In dit filmpje wordt de moeilijkheid van het gedag zeggen in Frankrijk op een grappige manier uitgelegd.

In deze blog geef ik kort een aantal redenen waarom je dit soort interactieve videos voor je lessen zou gebruiken en ik noem nog een aantal andere tools waarmee je ongeveer hetzelfde kunt.

Wil je meer leren over hoe Zaption precies in elkaar zit? Bekijk ook eens het gratis leerpad van Edutrainers met tips en tricks voor het gebruik van educatieve apps en tools in en rondom je les.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search