Handige tools #17: informatie van internet ordenen met Mattermap

Gepubliceerd op: 24 februari 2016
Door: Veerle van Pinxteren

Copy-pasten en vervolgens een paar woorden veranderen zodat het jouw eigen tekst lijkt… Kan nooit de bedoeling zijn?! Met de tool Mattermap leren leerlingen juist om citaten te gebruiken in hun schoolwerk. Maar dat niet alleen: ze leren meerdere kanten van een kwestie te belichten en verwerven informatievaardigheden. Maar ik zie nog meer mogelijkheden voor je lessen… In deze blog lees je wat de tool inhoudt, wat leerlingen ervan leren en geef ik je een aantal ideeën voor in je les.

Wat is het?
Met deze tool kun je een overzicht maken van informatie die op internet te vinden is. Je klikt stukken tekst aan die je vervolgens in je mindmap kunt plaatsen. De hyperlinks komen automatisch mee. Het resultaat dat je krijgt is een Mattermap: een overzicht van citaten van het internet. Het resultaat lijkt sterk op een mindmap: in het midden staat een centrale vraag, kwestie of onderwerp. Daaromheen staan deelonderwerpen of personen die een mening kunnen hebben over het centrale onderwerp. Vervolgens koppel je daar alle citaten aan die je op internet vindt.

Wat leren leerlingen hiervan?
Het mooie aan deze tool is dat het stimuleert informatie te zoeken, filteren, beoordelen en ordenen. Er zijn overal feiten en meningen te vinden: op sociale media, op nieuwssites, blogs etc. Met Mattermap breng je dit alles in kaart tot een overzichtelijk geheel. Leerlingen leren zo verschillende standpunten in kaart te brengen en een genuanceerde mening te vormen. Het is een tool waarmee je veel vaardigheden samenbrengt: mediawijsheid, informatievaardigheden, kritisch denken, ICT-vaardigheden (allemaal 21st century skills) en niet te vergeten je eigen vakinhoud.

Een aantal lesideeën
Je kunt Mattermap uiteraard gebruiken waar het in eerste instantie voor bedoeld is: het in kaart brengen van kwesties, maar ik heb nog een paar andere ideeën voor je.

Voor leerlingen:
Voor leerlingen is Mattermap handig voor het overzichtelijk maken van beschikbare informatie en/of standpunten.

Een werkstuk of betoog voorbereiden
Voor het verzamelen en ordenen van informatie voor een werkstuk of betoog, kun je deze tool goed gebruiken. Op deze manier leren leerlingen eerst alle informatie te zoeken, beoordelen en ordenen voordat ze daadwerkelijk aan de slag gaan met hun tekst schrijven. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Een actuele kwestie onderzoeken
Wil je leerlingen voor maatschappijleer meerdere standpunten in kaart laten brengen? Daar is deze tool super handig voor! Denk bijvoorbeeld aan een opdracht waarin leerlingen de verschillende standpunten over vluchtelingenopvang moeten inventariseren.

Als leerlingen hun Mattermap willen delen met de docent, moeten ze de Mattermap publiceren. Dan is deze niet afgeschermd voor het publiek. Wil je dit niet? Laat leerlingen een printscreen maken van de Mattermap en deze als .jpg opslaan en delen.

Voor docenten:
Als docent kun je Mattermaps aanmaken en klaarzetten voor leerlingen, als (extra) lesmateriaal voor jouw les.

Onderwerpen uit het hoofdstuk herhalen
Wil je op eens op een andere manier de leerstof herhalen uit een hoofdstuk? Zet een aantal vragen klaar in een Mattermap en voeg links toe naar websites, filmpjes, afbeeldingen etc. waar het antwoord te vinden is.

Een onderwerp zelf laten uitzoeken
Het onderwijsmodel waarbij de docent altijd uitlegt en alle leerlingen luisteren is allang niet meer standaard. Met Mattermap kun je dit ook makkelijk omdraaien: laat leerlingen zelf een onderwerp uitpluizen. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteit bij natuurkunde: op internet zijn genoeg filmpjes en sites te vinden waarin dit uitgelegd wordt. Het centrale onderwerp in de Mattermap wordt dan: Elektriciteit. Daaromheen zet je de verschillende aspecten hiervan met links naar informatiebronnen.

Digitale leesvaardigheid
Digitale leesvaardigheid is een actueel onderwerp in deze wereld waarin een groot deel van de informatie online beschikbaar is in plaats van op papier. Er zijn heel wat tekstsoorten bijgekomen de afgelopen jaren: mails, blogs, tweets, sites, wiki’s, e-books. Het lezen van deze digitale tekstsoorten vraagt soms om andere leesvaardigheden dan papieren tekstsoorten. In een Mattermap kun je links naar dit soort teksten klaarzetten om bijvoorbeeld digitale leesstrategieën aan te leren in de lessen Nederlands en Moderne Vreemde Talen.

Leuk om te weten:
De tool is door journalisten ontworpen en wordt onder andere gebruikt door redacties en scholen. Een account aanmaken is overigens gratis. Met een gratis account maak je onbeperkt Mattermaps aan en je kunt ze tien keer publiceren en delen. In dit filmpje wordt het nog een keer kort uitgelegd:

Wil je nog meer weten over hoe je Mattermap kunt inzetten? Check het gratis leerpad Educatieve apps & tools – deel 7 van Edutrainers!

Hoe zou jij Mattermap kunnen inzetten in je les?

Misschien vind je dit ook interessant

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search