Zoals ik in 2014 beloofde, begin ik vandaag met een serie van vijf blogs over hoe je Tumultmateriaal kunt gebruiken op verschillende devices. Want het materiaal is zo veel meer dan alleen een papieren boekje. Met de digitale mogelijkheden kun je je lessen rijker maken, maar het is ook mogelijk om alleen met de digitale leeromgeving te werken. 

Omdat elk besturingssysteem net z’n eigen trucjes heeft, heb ik deze blog opgedeeld in een serie van vijf blogs. Dit kun je de komende weken verwachten:

  • Microsoft, het enige besturingssysteem dat een versie heeft voor alle devices.
  • Apple OSX, het besturingssysteem voor alle Apple producten met een fysiek toetsenbord (MacBooks & iMacs).
  • iOS, het besturingssysteem van Apple dat op alle touchdevices (iPad, iPhone, iPod) zit.
  • Android, het besturingssysteem van Google dat op alle touchdevices (diverse tablets en smartphones) zit.
  • ChromeOS, het besturingssysteem van Google dat op alle Chromebooks (= een webbased laptop) zit.

Omdat de laatste in 2014 de meeste groei liet zien beginnen we met het ChromeOS.

Stap voor stap
Ga naar www.tumult.nl. En maak een account aan. Als je niet weet hoe je dat moet doen, lees dan deze handleiding waarin dit stap-voor-stap staat uitgelegd. Je komt dan in deze omgeving terecht. Hier kies je het abonnement waar je mee wilt gaan werken. In mijn geval is dat nu Studievaardigheden 1 t/h/v. Klik op ‘open’.

Zo gebruik je tumultmateriaal op een chromebook 1

Tip: denk van tevoren na of je wilt dat je leerlingen bij elk hoofdstuk opnieuw moeten inloggen. Of dat de bestanden wellicht ergens centraal voor ze klaargezet worden. (In de elo bijvoorbeeld.)

Nu zie je alle hoofdstukken die deze titel bevat. Kies het hoofdstuk dat je wilt gebruiken en klik op ‘start’. Hier zie je alle documenten die bij dat hoofdstuk horen. Ga nu naar het document waar ‘dossier’, boven staat. Dit is een pdf-bestand van het boekje dat je leerlingen (waarschijnlijk) ook op papier hebben. Dit bestand is digitaal in te vullen. Druk op ‘open’ en het document wordt gedownload. Linksonder in je scherm zie je het bestand staan.

Zo gebruik je tumultmateriaal op een chromebook 2

Als je nu dubbelklikt op het document, opent het in een nieuw venster en kan je aan de slag, zou je denken. Helaas is dat niet het geval. Je kan de pdf namelijk wel invullen, maar als je hem opslaat verdwijnt de tekst.

Je moet de pdf eerst ergens opslaan. En dat doe je door met de muis naar rechtsonder te gaan. Er verschijnt dan een menu, waar een knop voor opslaan inzit.

Zo gebruik je tumultmateriaal op een chromebook 3

Tip: Denk hier ook van tevoren over na. Waar gaan je leerlingen het bestand opslaan? En waar kunnen ze het de volgende keer dus weer vinden?

Ga nu naar de Chrome Webstore (in de webbrowser tik je: Chrome Webstore) en zoek op ‘pdf reader’. Download daar PDF Viewer. Je bent waarschijnlijk gewend om met de Adobe Reader te weken, maar helaas is dit programma niet beschikbaar voor Chromebooks.

Zo gebruik je tumultmateriaal op een chromebook 4

Deze verschijnt nu in je apps. Open PDF Viewer door er op te klikken.

Zo gebruik je tumultmateriaal op een chromebook 5Je ziet nu dit:

Zo gebruik je tumultmateriaal op een chromebook 6

Linksboven staat een icoon van een mapje. Als je daar op klikt kom je in een menu terecht, waarvandaan je bij alle verschillende mappen kan komen die gelinkt zijn aan je Chromebook.

Ga naar de invulbare pdf van Tumult en open deze. Je kan nu de pdf invullen. Vergeet hem niet op te slaan als je klaar bent. Dit doe je door met je muis naar rechtsonder te gaan en het inmiddels bekende menu naar boven te laten komen.

Zo gebruik je tumultmateriaal op een chromebook 7

Al ons andere materiaal wat je in onze online omgeving vindt, werkt verder zonder dat daar uitleg bij nodig is.

Hoe dit op andere apparaten zit, vertel ik je de komende weken. Heb je vragen over onze digitale materiaal of de werking hiervan? Stel ze gerust hieronder!

Foto bovenin: tarnpulli

Print Friendly, PDF & Email