Goede voornemens #4: zo gebruik je Tumultmateriaal op een Microsoft apparaat

Gepubliceerd op: 2 februari 2015
Door: Roco Braas

Zoals ik in 2014 beloofde, ben ik bezig met met een serie van vijf blogs over hoe je Tumultmateriaal kunt gebruiken op verschillende devices (en dus besturingssystemen). Want het materiaal is zo veel meer dan alleen een papieren boekje. Met de digitale mogelijkheden kun je je lessen rijker maken, maar het is ook mogelijk om alleen met de digitale leeromgeving te werken. 

Omdat elk besturingssysteem net z’n eigen trucjes heeft, heb ik deze blog opgedeeld in een serie van vijf blogs. Vorige week kon je al lezen over werken met een Chromebook (en het Chrome OS), de iPad en OSX, het besturingssysteem van Apple devices met een fysiek toetsenbord (MacBooks & iMacs).

En dus blijven deze twee over:

  • Microsoft, het enige besturingssysteem dat een versie heeft voor alle devices.
  • Android, het besturingssysteem van Google dat op alle touchdevices (diverse tablets en smartphones) zit.

Vandaag bespreek ik hoe je werkt met ons materiaal op een Microsoft apparaat. Waarbij het niet uitmaakt of dat een tablet, telefoon of device met fysiek toetsenbord is. Microsoft maakt namelijk gebruik van een besturingssysteem, welke voor alle device hetzelfde is: Windows 8

Voor Windows 8 zijn erg veel verschillende webbrowsers te vinden en het gaat te ver om ze allemaal te bespreken. Ze werken namelijk allemaal hetzelfde. In deze blog beperk ik me dan ook tot Internet Explorer. Dit is namelijk een prima webbrowser om met Tumultmateriaal te werken.

Stap voor stap
Ga naar www.tumult.nl. En maak een account aan. Als je niet weet hoe je dat moet doen, lees dan deze handleiding waarin dit stap voor stap staat uitgelegd. Je komt dan in deze omgeving terecht. Hier kies je het abonnement waar je mee wilt gaan werken. In mijn geval is dat nu Studievaardigheden 1 t/h/v. Klik op ‘open’.

 

Werken met Tumult en windows 1

Tip: denk van tevoren na of je wilt dat je leerlingen bij elk hoofdstuk opnieuw moeten inloggen. Of dat de bestanden wellicht ergens centraal voor ze klaargezet worden. (In de elo bijvoorbeeld.)

Nu zie je alle hoofdstukken die deze titel bevat. Kies het hoofdstuk dat je wilt gebruiken en klik op ‘start’. Hier zie je alle documenten die bij dat hoofdstuk horen. Ga nu naar het document waar ‘dossier’, boven staat. Dit is een pdf-bestand van het boekje dat je leerlingen (wellicht) ook op papier hebben. Dit bestand is digitaal in te vullen. Druk op ‘open’ en het document wordt gedownload. Je krijgt nu de vraag of het bestand wilt openen of wilt opslaan. Kies voor opslaan en daarna voor Map openen. Je ziet nu waar het document opgeslagen is.

Werken met Tumult en windows 2

Werken met Tumult en windows 3

In dit geval in de Downloads-map. Dubbelklik nu op het pdf-document en het document wordt geopend in Lezer. Dit is het standaardprogramma van Microsoft om pdf’s te openen.

Werken met Tumult en windows 4

Op zich prima, alleen zie je nu niet precies welke onderdeel invulbaar is. Want dat is hij wel, alleen is dat niet zichtbaar. Daarom werken we liever met Adobe Reader. Heb je dat programma nog niet op je computer staan? Je kunt het hier gratis downloaden.

Als je het programma opent krijg je eerste de vraag of je Adobe Reader als standaard PDF-toepassing wilt instellen. Klik op ja, zo worden alle pdf’s in de toekomst geopend in Adobe Reader. Handig, toch?

Werken met Tumult en windows 5

Nu zijn alle velden die je in kan vullen blauw en dat werkt toch een stuk prettiger!

Werken met Tumult en windows 6

Of je nu Lezer gebruikt of Adobe Reader, denk van tevoren wel na wat je wilt dat de leerlingen met het document gaan doen. Moeten ze het opslaan op hun eigen computer? Of op de centrale schijf? Of moeten ze het inleveren via de elo? Als je dit van tevoren bedenkt en test (!) dan voorkom je gedoe in je les.

Samen met OSX is Windows het gemakkelijkste systeem om met het materiaal te werken. Maar blijft dat ook zo? Volgende week bespreek ik Android, het laatste besturingssysteem in deze serie.

Ken jij ook leuke tips of tricks om het werken met ons materiaal gemakkelijker te maken? Deel ze hieronder!

Foto bovenin: Nils Geylen

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search