Jezelf gemakkelijk professionaliseren doe je met MOOCs!

Gepubliceerd op: 7 april 2016
Door: Martina Nieuwenhuis

University of London, Stanford en Yale. Wauw, als je daar toch zou kunnen studeren… Onderwijs op hoog niveau op een universiteit waar baanbrekend onderzoek gedaan wordt. Gisteren keek ik toevallig de film “Good Will Hunting”, over een geniale jongen die als conciërge op een technische universiteit werkt. Tot hij de ‘onmogelijke’ wiskundige uitdagingen op het bord in een paar minuten oplost. Zijn kennis komt volledig uit boeken. Voor Will loopt het goed af. Maar hoe mooi zou het zijn geweest als hij naast boeken, toegang had gehad tot alle kennis van de universiteiten die ik net noemde? Tegenwoordig kan dat. In de vorm van MOOCs. 

Wat is het?

MOOC staat voor Massive Open Online Course en het gaat, zoals de term als zegt, om een open online cursus. MOOCs worden aangeboden door met name universiteiten van over de hele wereld. Enige voorwaarde voor deelname is dat je een device met internetverbinding hebt. Het maakt dus niet uit op welke plek of welke tijd je het onderwijs volgt. Er is wel een start- en einddatum. Een MOOC is een manier van collaboratief leren en kan over landsgrenzen heengaan. Het werk dat je maakt of de opmerkingen die je hebt over het lesmateriaal, deel je met andere deelnemers. Je kunt ook zelf leermateriaal toevoegen en bespreken. Het deelnemen aan een MOOC is gratis. Mocht je officiële studiepunten of een officieel certificaat willen krijgen (wat bij sommige MOOC’s kan) dan zul je wel moeten betalen om deze te ontvangen. 

Wat kun je ermee?

Voor docenten en andere professionals is het een interessante manier om deel te nemen aan een cursus naast je baan. Je kiest zelf waar en wanneer je de MOOC volgt en het brengt je in contact met andere geïnteresseerden in dit onderwerp.

Een MOOC kan ook een vervanging zijn van delen in het huidige onderwijs. In dat geval zou een SPOC (small private online course) misschien beter passen: dit is in tegenstelling tot een MOOC een kleine en gesloten cursus en kan daarom binnen de muren van een onderwijsinstelling plaatsvinden. Mocht je aan de slag willen met zo’n SPOC, dan zul je die zelf of samen met je team moeten ontwerpen en ontwikkelen. Hiervoor heb je een platform nodig. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de Nederlandse MOOCFactory.

De rol van de moderator (docent)

Het is goed om je te beseffen dat docenten (of in het geval van MOOCs: moderators) essentieel blijven. Men denkt al gauw dat het digitale leren werk zal wegnemen bij de docent en misschien zelfs de docent zal vervangen. Niets is minder waar. De rol van een docent verandert naar een coachende rol. Een coach op het voetbalveld gaat ook niet koffie drinken terwijl de groep een training heeft. Nee, je bent er constant bij om aan te sturen, bij te sturen, verdieping te bieden, individuen met elkaar te verbinden, te waarderen en autonomie te stimuleren. En gezien het feit dat het gaat om digitaal leren, is het ook nog eens belangrijk om constant duidelijk te zijn over wat je precies bedoelt en wat je intentie is: deelnemers krijgen jouw non-verbale communicatie er niet bij.

Kennismaken met MOOCs?

Ben je benieuwd naar voor jou relevante MOOCs? Coursera biedt er een heleboel aan. Je kunt via de zoekmachine makkelijk MOOCs vinden, maar hier alvast een kleine selectie over het onderwijs:

  1. Wil je nadenken over de rol van het onderwijs in de toekomst? Doe dit via de MOOC ‘What future for education?‘ van de University of Londen & UCL Institute of Education.
  2. Ben je meer van de 21st Century Skill creatief denken? Bekijk dan de MOOC ‘The Place of Music in 21st Century Education‘ van de University of Sydney.
  3. Positieve psychologie in je lessen verwerken? Doe dan de MOOC ‘Teaching Character and Creating Positive Classrooms‘ van de Relay Graduate School of Education.

Wij hebben ons ingeschreven voor de MOOC Adolescent Brain van de Open Universiteit die vanaf 14 april start.

Edutrainers
Liever iets meer begeleiding naast het online professionaliseren als docent (blended leren)? Edutrainers ondersteunt docenten en scholen bij het leren, werken en lesgeven met ICT. Blended leren wordt mogelijk gemaakt via een abonnement met online leerpaden & coaching in combinatie met workshops en studiedagen op school. Bekijk de gratis leerpaden (zoek naar FREE) en maak een account aan om ze te volgen.

We zijn benieuwd: hoe zie jij de rol van MOOCs en online professionaliseren in het (toekomstige) onderwijs?

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search