Gamification op school, werkt dat wel?

Door | 2018-02-05T18:24:07+02:00 11 februari 2013|Categorieën: Leerlingen, Tools|Tags: , , , , , , |0 Reacties

Met games je les leuker en effectiever maken. Het klinkt zo mooi, maar hoe werkt dat nou eigenlijk in de praktijk? En hebben je leerlingen er wel baat bij om op die specifieke manier te leren? Op het internet vond ik deze infographic met alle feiten over gamification op een rijtje. 

Er is natuurlijk onderzoek gedaan naar de voordelen en nadelen van educatieve videogames. Maar of het nou wel of niet goed is voor de ontwikkeling van de leerlingen, is nog niet helemaal duidelijk.

Gamification op school, werkt dat wel?

Maar liefst 95 procent van de docenten in de VS heeft wel eens een videogame gebruikt in zijn of haar klas. Een mooi percentage zou je zeggen. Maar daar tegenover staat dat slechts 18 procent de educatieve games ook daadwerkelijk dagelijks in de les gebruikt. Wat houdt de overige 82 procent tegen om er mee aan de slag te gaan?

Videogames in de les? Nee!
Veel gehoorde nadelen zijn bijvoorbeeld de kosten om te beginnen en effectiviteit van docenten. Weinig scholen hebben de middelen om de benodigde materialen aan te schaffen. Daarnaast is voor veel docenten een training nodig om effectief aan de slag te gaan met technologie in hun klas.

Naast geld en scholing, is er volgens deze infographic nóg een reden waarom veel scholen zich niet wagen aan videogames: ouders. Veel ouders zouden het niet zien zitten dat hun kind op school ook nog eens een groot gedeelte van de dag zit te gamen…

Videogames in de les? Ja!
Maar er kleven niet alleen maar nadelen aan videospelletjes in de klas. Uit meerdere onderzoeken is bijvoorbeeld gebleken dat leerlingen verschillende vaardigheden beter aanleren door het spelen van videogames. Denk aan een goede hand-oogcoördinatie, een betere motoriek en meer ruimtelijk inzicht. Sommige games stimuleren kinderen zelfs om vriendelijk en behulpzaam te zijn. Daarnaast zijn er de specifieke ‘braintraining games’ die bewezen effectief zijn voor een beter geheugen.

De meeste van je leerlingen spelen thuis waarschijnlijk ook wel eens een game. Ze zijn gewend om een beloning te krijgen voor wat ze goed doen. Gaat het niet goed? Dan weten ze dat ze het nog een keer moeten proberen als ze verder willen komen. Gebruik je dit principe in de klas, dan werken leerlingen dus automatisch op hun eigen niveau en op hun eigen tempo.

Al met al is het niet zo zwart-wit als sommige mensen lijken te denken. Maar games hebben ook zeker niet alleen maar voordelen. Heb je de middelen en weet je hoe je er mee om kunt gaan? Gebruik dan eens een spelletje om een specifieke vaardigheid aan te leren.

Worden games bij jou op school ingezet? Waarom wel of niet? Ik ben benieuwd.

Print Friendly, PDF & Email
Door | 2018-02-05T18:24:07+02:00 11 februari 2013|Categorieën: Leerlingen, Tools|Tags: , , , , , , |0 Reacties

Over de auteur:

Britte Koppel
Is als contentmarketing expert en web-ontwikkelaar altijd op zoek naar manieren om onderwijs en marketing te combineren. Leren is groeien en hoe meer mensen dat weten, hoe beter. Schrijft blogs, houdt zich bezig met de ontwikkeling van de website en ontdekt graag nieuwe (digitale) mogelijkheden om uit te proberen in en buiten het onderwijs.

Laat een reactie achter

Privacyinstellingen

Pas je privacyinstellingen aan of bekijk ons privacybeleid. Je kunt ook direct alle cookies accepteren.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen