Flip je videoles met TED Ed

Gepubliceerd op: 10 april 2013
Door: Sandra Huigen

TED Ed, het educatieve broertje van TED, bestaat deze maand een jaar. Dat is iets om te vieren! Met hun prachtige educatieve video’s heeft de site inmiddels meer dan twee miljoen bezoekers gehaald en meer dan 250.000 actieve gebruikers. Ik ben fan van TED Ed. Om vijf eenvoudige redenen, die ik in deze blog zal toelichten.

1. De boodschap inspireert
De missie van TED Ed is ‘to create lessons worth sharing’. Overal ter wereld geven talentvolle docenten prachtige lessen. TED Ed stelt zich als doel om deze lessen via (animatie)video’s beschikbaar te maken voor iedereen; ‘because great teachers make life long learners’.


Laadt de video niet? Bekijk ‘m online.

2. Het is een fantastische bron van educatieve video’s
TED Ed is een soort luilekkerland met mooie educatieve filmpjes. De TED Ed originals, oftewel de video’s die het resultaat zijn van de samenwerking tussen talentvolle docenten en de TED Ed animatoren, zijn echt waanzinnig. Zoals deze over vragen waar niemand het antwoord op weet of deze over hoe klein atomen zijn. Bekijk ook eens het YouTube kanaal van TED Ed voor al hun eigen producties of deze top 10 van populairste TED Ed lessen.

NB Veel video’s zijn Engelstalig, maar door de beeldende kwaliteit hoeft dat geen probleem te zijn. Bovendien werkt TED Translation (net als bij de TED Talks) aan het vertalen van de TED Ed video’s naar alle mogelijke talen. Een kwestie van geduld dus.

3. Het laat je nadenken hoe je video wilt inzetten
Een filmpje laten zien in je les of leermiddel is één ding. Maar wat wil je eigenlijk dat leerlingen ervan leren? Waar wil je dat ze over nadenken? TED Ed heeft daar een handig format voor bedacht waardoor je een video omtovert tot een mooie videoles. Volgens vaste volgorde – watch, think, dig deeper, discuss, …and finally – kun je vragen toevoegen bij een video, links geven ter verdieping of een discussie met je leerlingen starten. Zo’n format kan misschien beperkend lijken, maar aan de andere kant: in de beperking kent zich de meester.

4. Het werkt met een charmante eenvoud
TED Ed biedt een platform waar iedereen videolessen in kan aanbieden. Via de ‘flip this lesson’ knop pas je in no time een bestaande TED Ed les aan zodat deze geschikt is voor jouw leerlingen. Daarnaast kun je met de ‘Find & Flip’ knop willekeurige video’s van YouTube selecteren en ‘flippen’ tot je eigen videoles. Of denk eens aan de mogelijkheid om leerlingen een videoles te laten maken voor medeleerlingen! Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken en je kunt direct aan de slag. Het werkt vrij intuïtief, zoals je in dit filmpje kunt zien. Kom je ergens niet uit? Dan is er een uitgebreide FAQ pagina.

5. Je kunt je leerlingen volgen
Heb je een videoles klaar, dan bepaal je zelf voor wie die wel of niet zichtbaar is. Als je meer dan tevreden bent, kun je je les zelfs nomineren voor ‘Best Flip’. Via e-mail, Facebook of Twitter deel je de videoles eenvoudig met je leerlingen. Vervolgens kun je hun vorderingen volgen, statistieken zien en via de site feedback geven op hun werk.

TED Ed draait nog in de beta versie. Dat betekent dat je soms misschien een bugje kunt tegenkomen, maar ook dat het alleen nog maar beter gaat worden. De feedback van gebruikers helpt om het platform steeds te verbeteren. Want leren doe je samen!

Kortom, ik word er blij van! Jij ook?

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search