Elke dag een beetje beter met Edutrainers

Gepubliceerd op: 16 januari 2018
Door: Hans Wendel

Het klinkt misschien bescheiden, maar leidt tot geweldige resultaten: elke dag een beetje beter. Als je op die manier toewerkt naar je uiteindelijke doel, zie je dat je elke dag voortgang boekt en blijf je gemotiveerd. Met die insteek staan we bij Edutrainers te popelen om ook in 2018 elke dag, samen met onze klanten, ICT nog beter te gebruiken in het leren, werken en lesgeven. Hoe pakken we dat aan? En wat voor ontwikkelingen kun je dit jaar van ons verwachten?

Leven lang vaardig

Investeren in professionalisering klinkt als een open deur, maar het is goed om even stil te staan bij de redenen voor professionalisering. Als je dat goed op je netvlies hebt, kun je ook gaan bepalen hóe je je verder wilt ontwikkelen. Er zijn minimaal twee redenen om je leven lang te blijven leren: ten eerste de nieuwsgierigheid en wil om te leren die ieder mens – in meer of mindere mate – in zich heeft. Ten tweede de in rap tempo veranderende wereld die iedereen vraagt om vaardigheden te blijven ontwikkelen en bij te houden. Edutrainers gaat voor een leven lang vaardig zijn en wil scholen, bedrijven en hun medewerkers daarbij helpen!

Aan scholen* bieden we met Edutrainers een breed educatief palet voor leraren. Het doel is om hiermee uitstekende didactische ICT-vaardigheden te ontwikkelen waarmee je fantastische lessen kunt geven! Vanuit Edutrainers streven we altijd naar een zo duurzaam mogelijke aanpak. Deze bestaat uit een plan, een expeditie en e-learning.

Plan

Weten waar je staat en waar je naartoe wilt, als leraar en als team, is het begin van elk leerproces. Dat begint met gesprekken voeren, onderzoeken wat de doelen van de individuen én de organisatie zijn en diagnoses doen. Zo bepalen we samen welke kwaliteiten de deelnemers hebben. In deze fase kijken we onder andere naar deze tien punten:

  1. Toekomstbeeld
  2. Operationele vaardigheden medewerkers
  3. Didactische vaardigheden docenten
  4. Didactische vaardigheden experts
  5. Digitaal leermateriaal
  6. Infrastructuur, software, hardware
  7. Cultuur en samenwerking
  8. HRM
  9. Leiderschap
  10. Kwaliteit

Klik hier voor een overzicht van deze punten met uitleg. Op basis van de analyse op deze punten maken we een plan en een planning en spreken we af wie wat wanneer doet.

Expeditie

Ga je met Edutrainer een traject aan, dan gaan we zogezegd samen op expeditie. Het woord ‘expeditie’ gebruiken we omdat het staat voor het gevoel dat je hebt als je met z’n allen op pad gaat. Het geeft ook het idee weer van altijd onderweg zijn, van kampement naar kampement, van verbetering naar verbetering, tot je samen het gemeenschappelijke doel hebt bereikt.

Wat zijn belangrijke aspecten bij een expeditie?

  • Deelnemers zijn met z’n allen onderweg. Dat vraagt om teamspirit en dus een gedeelde wens om met elkaar op pad te gaan. Aandacht voor die gemeenschappelijke ontwikkeling door middel van gemeenschappelijke sessies en gedeelde informatie is belangrijk!
  • Deelnemers ontmoeten elkaar: we organiseren workshops en meet-ups om met elkaar te praten over wat iedereen doet, om samen te werken aan lessen en om samen nieuwe tools te leren kennen. Bij dergelijke ontmoetingen zijn veel van onze Edupartners aanwezig om deelnemers te trainen en te begeleiden.
  • Veel scholen en organisaties zetten digicoaches in: voorlopers in de organisatie die collega’s helpen en hierbij worden ondersteund door onze Edupartners.
  • Alle deelnemers kunnen 24/7 online leren met onze leerpaden over ICT-toepassingen en tools.
  • Leerlijnen geven houvast aan het leerproces. We onderscheiden in ons aanbod drie categorieën: basis-ICT-vaardigheden (bijvoorbeeld een digibord aansluiten op laptop, bestanden opslaan in de cloud), professionele ICT-vaardigheden (samenwerken, leren organiseren) en natuurlijk de didactische ICT-vaardigheden (instructie geven, leerlingen betrekken). Per categorie hebben we diverse vaardigheden in verschillende niveaus geformuleerd (met rubrics).
  • We bieden online leeromgevingen aan met een grote diversiteit aan leerpaden over diverse onderwerpen en tools. Gebruikers kunnen zo altijd en overal leren. We werken met de leeromgevingen van www.spons.nl en de Edutrainers Academy. Deze laatste is voor klanten ook beschikbaar om als ‘eigen’ academy te gebruiken en er eigen content en eigen vormgeving aan toe te voegen.

E-learning

We geloven in blended leren: een combinatie van online leren (via leerpaden) en coaching in combinatie met workshops en persoonlijke begeleiding op school. We bieden ruim vijftig online leerpaden en workshops aan: van Office 365 tot Google, van Prezi tot PowerPoint, van flipping the classroom tot virtual reality en augmented reality. Check ze allemaal, inclusief de gratis leerpaden, op www.spons.nl/edutrainers.

Online academy

Steeds meer scholen en bedrijven richten hun eigen online academy in: dat past in de trend van ‘een leven lang leren’. Het enthousiasme van onze klanten heeft ons op het idee gebracht om onze eigen leeromgeving open te stellen voor andere organisaties. Onder de noemer ‘academy’ hebben scholen en bedrijven daarmee de mogelijkheid om een eigen leeromgeving in te richten, met eigen content en eigen logo, kleur en huisstijl. In combinatie met de content van Edutrainers kunnen zo alle medewerkers van de school of bedrijf 24/7 blijven leren. Ook hier geldt ons uitgangspunt: we leren samen. Bij het organiseren van een academy werken we samen met de klant aan het ontwikkelen van de content, analyseren we de leerprocessen en werken er zo aan om het elke dag een beetje beter te doen.

We nodigen iedereen uit om met ons mee te leren in 2018. Deel met ons je wensen en ideeën in een reactie hieronder of laat ze weten via een mail naar hanswendel@tumultgroep.nl.

* Edutrainers richt zich op scholen én op bedrijven: steeds meer bedrijven zien het belang in om in een ‘leven lang vaardig’ te investeren. In 2018 zal die ontwikkeling zich voortzetten en dat is ook logisch: leven is leren! ‘Edutrainers voor business’ is bovendien leerzaam, veel ontwikkelingen bij bedrijven zijn ook voor scholen interessant en andersom!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search