Een dag vol inspiratie, goede gesprekken en dromen

“De opleiding Productie Podiumkunsten is een goed aangeschreven opleiding, dat weet ik als student aan de Theaterschool in Amsterdam. Het was voor mij dan ook een verrassing dat de artistieke leiding op zoek was naar verandering binnen de opleiding. Edutrainers werd ingeschakeld en plots was er een onderwijsinspiratiedag ingepland voor alle studenten, docenten en alumni om te praten over de opleiding.”

Edutrainers, onderdeel van de Tumult Groep, organiseerde een ontwikkeltraject op de Amsterdamse Theaterschool. Een interview van Arnoud Kuijpers (mede-organisator) met Janiek Bouman, student aan de OPP, n.a.v. dit traject. 

Onderwijsdag
“Om eerlijk te zijn, ging ik met een wantrouwend gevoel deze onderwijsdag in. Hoe kan een dag vol gesprekken een opleiding veranderen? Maar niets bleek minder waar, door dromen met elkaar te delen, kwam ik erachter dat veel mensen dezelfde droom hebben. Strijden voor een droom is een taak waar iedereen voor open stond. Dit deed mij denken aan mijn middelbare schooltijd, toen niet iedereen streed voor een droom.”

dromenDe strijd aangaan
“Als 13 jarig meisje had ik een droom. Een droom om een jaar in Frankrijk naar school te gaan. Mijn ouders had ik al overtuigd, nu alleen mijn middelbare school nog. Vol enthousiasme ging ik naar de decaan en vertelde over mijn plan. Het antwoord van de decaan was echter keihard: ‘Nee, verwacht maar niet dat je hier terug mag komen als je vertrekt.’ Dit antwoord sloeg in als een bom, dit was hét moment dat besloot te vechten voor mijn droom. Met de hulp van de teamleider van het vwo bovenbouwteam had ik een plan gemaakt. Met dit plan zou ik naar Frankrijk kunnen gaan en daarna bij mijn oude klasgenootjes in 5 vwo weer instromen. Veel compromissen later was het mij dan eindelijk gelukt: op verschillende voorwaarden mocht ik terugkeren naar mijn oude middelbare school. Na een te gekke tijd in Frankrijk vol nieuwe ervaringen, kwam ik terug op mijn oude school in Den Haag. Ik besloot dat het tijd was dat deze school open ging staan voor andere denkwijzes. Het toeval was dat er een nieuwe rector was aangesteld met dezelfde plannen. Samen met haar heb ik veel veranderingen door kunnen voeren op school. Het is fijn om te zien dat mijn oude middelbare school nu meer open staat voor nieuwe ervaringen.”

Dromen omzetten naar actiepunten
“Na alle gesprekken over dromen werd het tijd om de dromen om te zetten in actiepunten op de onderwijsdag. Het was een makkelijke opgave voor ons als toekomstige productieleiders, een korte samenvatting van het beroep productieleider zou namelijk kunnen zijn; het vertalen van dromen naar actiepunten. Het bedenken van actiepunten werkte voor mij inspirerend. Het strijden voor een droom werd makkelijker gemaakt door gezamenlijke actiepunten. De artistieke leiding heeft de studenten de ruimte gegeven om deze actiepunten op te pakken en er mee aan de slag te gaan.

Ik heb toentertijd gestreden voor mijn dromen op de middelbare school en kwam erachter dat ik deze strijd niet moet opgeven. Als ik een droom heb om het onderwijs te veranderen, zelfs op een hele kleine schaal, dan moet ik er voor gaan. Nu bestaat er weer een droom waar ik kan voor strijden die ontstaan is tijdens de onderwijsdag van Edutrainers.”

Print Friendly, PDF & Email

Over de auteur:

Arnoud Kuijpers
Mijn motto is: een dag niet genoten is een dag niet geleefd! Ik studeerde Nederlands aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en behaalde daarna mijn eerstegraads bevoegdheid. Ik sta met heel veel liefde voor de klas en probeer op een verfrissende andere manier les te geven op het Candea College in Duiven. Daarbij maak ik graag gebruik van de vele digitale mogelijkheden. Daarnaast schrijf ik blogs voor Tumult en verzorg ik lezingen en workshops op scholen. In mijn blogs probeer ik mijn liefde voor het vak te beschrijven en docenten te inspireren en motiveren om alles uit hun lessen te halen.

Laat een reactie achter

Privacyinstellingen

Pas je privacyinstellingen aan of bekijk ons privacybeleid. Je kunt ook direct alle cookies accepteren.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen