Vanuit Edutrainers werken wij met verschillende Edupartners die het hele land door reizen naar scholen voor workshops. Daarnaast produceren ze leerpaden vanuit hun expertise. Wie heb jij al ontmoet? In deze blog maak je kennis met Frank Reinders, die samen met Jos, Jan-Jaap, Marco en Bas enthousiast met ons samenwerken!

Hoe is je samenwerking met Edutrainers ontstaan?

In de zomer van 2014 waren wij bezig met een traject voor Microsoft waarbij we ontzettend veel Windows in de klas-sessies op scholen gaven. Edutrainers deed dat ook. Na een gesprek met Sander en Hans van Edutrainers – toen Spons – was er snel een klik en besloten we om samen te gaan werken. Zo hebben wij een aantal leerpaden mee ontwikkeld, zoals Windows 8 & 10, Prowise Presenter, Google, SMART Board en ActivBoard. We geven ook diverse workshops op scholen vanuit Edutrainers.

Wat doe je vanuit je eigen bedrijf?

In 2010 ben ik begonnen met Schoolupdate, maar al snel werd ik omringd door vier andere toppers: Jan-Jaap Klomp, Jos Zonneveld, Bas Poort en Marco van Oort. Wij verzorgen scholingen en professionaliseringstrajecten rondom het gebruik van ICT in het onderwijs. De laatste tijd geven wij ontzettend veel trainingen in Office 365 en G Suite. Ook onze inspiratiesessies slaan goed aan op scholen. Deze sessies maken de (technologische) veranderingen in het onderwijs zichtbaar en geven concrete handvatten voor adoptie in de klas. Ook hebben wij, samen met nog een zesde collega Samanthika van den Haak, een eigen escaperoom ontwikkeld. Hiermee leer je op een spannende en actieve manier ICT-vaardigheden aan.

Wat motiveert je in het werken en lesgeven met ICT?

De snelle veranderingen die nu gaande zijn in het onderwijs! Toen ik zelf begon met lesgeven in 2004 was er nog amper technologie. We werkten met een krijtbord en papieren werkschriften. Drie jaar later veranderde dit al. Toen kregen wij een nieuwe school met digiborden. Voor veel collega’s was dit een enorme verandering. Ik ging ermee aan de slag, ontdekte de vele mogelijkheden en merkte dat leerlingen ontzettend betrokken en geboeid werden. Zo begon ik zelf lessen te maken en de methode te digitaliseren. Na de digibordenrevolutie kwamen de tablets, learning analytics en digitale portfolio’s. We spreken zelfs al over robots en artificial intelligence in het onderwijs. Het gevoel dat ik hier middenin sta en samen met mijn team en samenwerkingspartners een rol van betekenis kan spelen in het onderwijs geeft mij een enorme kick!

Hoe ziet jouw droomschool er uit?

Spreken we over twintig jaar nog wel van een school? Ik denk dat een ideale school een ontmoetingsplek is waar mensen samenkomen om kennis te delen. Iedereen kan hier zijn eigen leerdoel bereiken. Zo kan iedereen excelleren in iets waar hij/zij goed in is. Je haalt geen diploma’s meer, maar weet je kennis toe te passen, waaruit blijkt dat je vaardig genoeg bent.

Wat zie je als een grote uitdaging op het gebied van digitaal/onderwijs?

De misvatting dat de jonge generatie collega’s is opgegroeid met digitaal lesgeven. Dat is iets wat wij vaak te horen krijgen. Ik daag iedereen die dit roept uit om eens met goed bewijs te komen. Neem mij als voorbeeld. Ik was veertien toen Nokia en KPN kwamen met de bekende telefoons 3110 en Swing. Ik was 22 toen YouTube werd opgericht en 28 toen Snapchat ten tonele verscheen. Ik ben er dus niet echt mee opgegroeid, maar heb mezelf wel ICT-vaardig gemaakt. De grootste uitdaging zie ik dan ook in de acceptatie dat de verandering gaande is. Dat wij dat niet gaan tegenhouden, maar er met elkaar wel voor moeten zorgen dat wij openstaan voor en ruimte geven aan deze veranderingen. “Verandering is de enige constante”, zei de Griekse filosoof Heraclitus al.

Hoe los je die op?

Leerkrachten en docenten zullen bij alle veranderingen moeten kijken hoe ICT hier een rol in kan spelen En moeten continu denken vanuit het TPACK-model. ICT is geen aanhangsel zoals dat nu nog te vaak wordt gezien, maar een hulpmiddel om de kwaliteit van het leren te verbeteren. Erg belangrijk is het ook om te kijken in welk organisatiemodel er les gegeven wordt. Als we iets ouds overgieten met digitale saus heeft dat weinig zin. Dus het hele spectrum van ‘waarom geven we onderwijs’ moet op de schop. Zoals Google zegt, wil je een auto hebben die 1 op 1000 rijdt, dan zul je de auto opnieuw moeten uitvinden.

Welke tip wil je meegeven aan docenten?

Durf je kwetsbaar op te stellen en accepteer de continue verandering. Blijf niet hangen aan veilige dooddoeners zoals ‘dat doen we al jaren zo’ en feitelijk onjuiste uitspraken als ja, ‘maar ik ben er niet mee opgegroeid, mijn collega wel’. Kill your darlings en denk na. Wat is je why? Maar denk niet te lang na en durf ook gewoon te beginnen. Want tegen de tijd dat je honderd plannen gemaakt hebt is alles weer veranderd. Mijn collega Jan-Jaap schreef daar een blog over: Hou op met het vertellen dat de school je voorbereidt op te toekomst.

Wil je graag eens sparren met Frank? Laat het ons weten! Wil je meer weten over wat Edutrainers jou kan bieden, kijk dan op onze site. Of kom 7 of 8 februari langs stand C044 op de IPON. Ook Schoolupdate vind je op de IPON!

Print Friendly, PDF & Email