Doe meer in minder tijd!

Door | 2017-05-19T11:19:06+00:00 2 oktober 2012|Categorieën: Coaching|Tags: , , , |Geen reacties

Voor docenten valt het nazomeren altijd samen met het opstarten van het nieuwe schooljaar. Nazomeren betekent voor veel mensen even lekker rustig aan doen. Maar starten met je nieuwe klas, je rooster en je lessen voorbereiden is al snel druk en onrustig. Hoe houd je de rust van de vakantie vast? En waarom lukt het sommige docenten wél om ontspannen en vrolijk door het schooljaar te gaan?

Ik heb dagelijks met docenten te maken via mail en telefoon. In deze eerste weken na de zomer kom ik ook veel op scholen voor trainingen. Tijdens deze bijeenkomsten gaat het voornamelijk over het vaardighedenonderwijs op de scholen. Ook werk ik samen met de docenten aan een hun lesvoorbereiding. Tijdens zo’n training zie ik veel verschillen tussen docenten. Sommigen hebben hun zaken goed op orde, gaan proactief met hun werk en planning om en handelen hun taken volledig af. Zij stralen rust uit.

Gebruik je werktijd effectief 
Docenten die zich voorbereiden op de bijeenkomst en weten waar ze voor komen, hebben gerichte vragen en gaan doelgericht te werk. Dat scheelt uiteindelijk veel werk na de bijeenkomst. Zij pakken de informatie beter op dan de docenten die onvoorbereid komen. Lesvoorbereidingen maken scheelt ook veel werk. Docenten die de tijd in de bijeenkomst volop benutten, hebben vaak al een behoorlijk aantal lessen in concept klaar. Anderen, die liever thuis werken, kijken ’s avonds nog tegen een enorme stapel to-do’s aan.Als trainer is het ook prettig als docenten geconcentreerd zijn. Zij geven vaak op een hoger niveau input dan docenten die tien dingen tegelijk doen. Concentreer je dus op één ding. Maak af waar je mee bezig bent en vink dat af op je takenlijst. Focus je op waar het over gaat en haal daar het maximale uit. Dat scheelt later weer veel denkwerk.

Organiseer je werk en je mail
Maak het gezellig met collega’s, maar benut ook de werktijd die je hebt op school. Hierbij horen ook pauzes, tussenuren en bijeenkomsten. Door de tijd op je werk zo effectief mogelijk gebruiken, hoef je thuis minder te doen. Bovendien is het ook gezellig om samen met je collega’s lessen voor te bereiden of een planning te maken. Samen werken en samen delen maakt het lesgeven leuker.

Behandel je mailbox echt als een onderdeel van je werkzaamheden. Verwerk mails niet de hele dag door maar bijvoorbeeld één keer ’s ochtends en één keer ’s middags. Archiveer mails waar je klaar mee bent en zorg voor een lege inbox. Mails waar je nog iets mee moet doen kun je in aparte mapjes organiseren.  Een georganiseerde mailbox geeft rust, het hele jaar door. Bestanden op je computer of in de elo kun je op dezelfde manier organiseren.

Geloof in wat je doet
De docenten die rust uitstralen zijn de docenten die positief zijn over hun leerlingen en over hun eigen bijdrage aan het leren van hun leerlingen. Zou daar de sleutel liggen? De overtuiging dat het zinvol en belangrijk is waar je met leerlingen mee bezig bent? Dat is in ieder geval wel mijn ervaring. Alle docenten hebben het druk, heel druk zelfs. En voor sommige docenten is dat heel goed te hanteren.

Wat is jouw beste tip om je tijd beter te organiseren?

Print Friendly
Door | 2017-05-19T11:19:06+00:00 2 oktober 2012|Categorieën: Coaching|Tags: , , , |Geen reacties

Over de auteur:

Emma Paul
Tijdens mijn studie Onderwijskunde gaf ik al les en dat is nooit meer anders geworden. Het werken met docenten daagt me uit om steeds weer de juiste werkvorm en inspiratie te zoeken. Het is geweldig om in deze spannende en innovatieve tijden deel uit te maken van onderwijsvernieuwingen. Je kunt me alles vragen over docentenprofessionalisering en het werken en lesgeven met nieuwe media.

Laat een reactie achter