Docententrends in het onderwijs #3: steeds meer Google in de klas

Gepubliceerd op: 14 maart 2016
Door: Hans Wendel

De combinatie van goedkope Google-laptops (Chromebooks) met handige educatieve Google Apps for Education (GAFE) zorgt ervoor dat Google steeds prominenter aanwezig is op Nederlandse scholen. De uitdaging voor elke school is daarbij om op het juiste moment de juiste ‘Google-dingen te doen.

Samen met onze partner Schoolupdate ondersteunt Edutrainers scholen bij die uitdaging zodat de inzet van Google Chromebooks en GAFE ook daadwerkelijk resulteert in effectiever, activerender en leerzamer onderwijs. We ondersteunen scholen op drie manieren:

1. Google workhops
Sinds het najaar 2015 organiseren we de workshop ‘Google, werken met een plan’. Deze workshop is de Nederlandse variant van de internationale workshop ‘Google Transformational Planning’ waarbij het gaat over de onderwijsontwikkeling die plaatsvindt bij leren en lesgeven met ICT. De achterliggende gedachte: het is niet effectief om apparaten de school in te rijden zonder eerst te bepalen wat de educatieve toekomstvisie is. Met minimaal een directielid, een ICT-coordinator en twee docenten werken we in deze workshop daarom aan planvorming en doen we een zogenaamde ‘Moonshot’:

https://www.youtube.com/watch?v=0uaquGZKx_0&feature=youtu.be

Deze workshop begint met een inspirerende rondleiding door onze trainers langs nieuwe technologische en onderwijskundige ontwikkelingen. Daarna bepalen de deelnemers achtereenvolgens ‘hoe ziet onze school er over …… jaar uit’, ‘wat wil je behouden, wat wil je veranderen’ en stellen de deelnemers ten slotte een actieplan op. In dat actieplan leggen de deelnemers de concrete ontwikkelstappen vast met daarbij een planning voor de aanstaande respectievelijk 60, 180 en 365 dagen.

De workshop gaat ervan uit dat docenten een cruciale rol (blijven) spelen op school en het persoonlijke contact tussen docenten en leerlingen belangrijk blijft. Daarnaast is de insteek dat alle (les)informatie online beschikbaar is en iedereen ‘in de cloud’ kan (samen)werken. Dat heeft effect op alles en iedereen in de school: op de leerlingen, de docenten, de lesstof, de ouders, het gebouw en op de infrastructuur. Om het concreter te maken: een Chromebook start direct en snel op (want alles draait online, er is geen lokale opslag), je logt in en je kunt aan de slag. Je werk haal je uit je Drive, je bekijkt je opdrachten in Google Classroom en gaat verder waar je thuis gebleven bent. Overal waar internet beschikbaar is, is Google Apps for Education beschikbaar.

We organiseerden deze workshop al op meer dan twintig scholen in po en vo. Eén van de deelnemende docenten, Anthony Verwijst van basisschool de Lens in Mill, meldde bijvoorbeeld dat het gebruik van Chromebooks in combinatie met Google Apps for Education voldoet aan zijn wens om goed en flexibel onderwijs te geven: “Chromebooks starten snel op en zijn multi-inzetbaar omdat iedereen een eigen account heeft waarmee op elke plek waar internet is gewerkt kan worden. Het samenwerken in de cloud met de Apps van Google wordt steeds meer ingeburgerd binnen de school. Documenten worden gedeeld via een link waarbij het eigenaarschap altijd binnen het beheer van de docent blijft. Werken met Google Classroom is hét platform waarmee de weektaken en het projectwerk perfect vormgegeven kunnen worden. Op onze basisschool is een proeftuin in Classroom aangemaakt die gebruikt wordt als communicatiemiddel en orthotheek. Ouders die graag hun kind thuis extra oefenstof laten maken, kunnen deze hier vinden. De leerkracht zorgt voor een aanbod van instructiefilmpjes op niveau, werkbladen, educatieve games enzovoort. Zo kan er ook thuis zeer gericht geoefend worden op specifieke leerdoelen en vaardigheden.”

Check de factsheet van de workshop. De workshop wordt financieel ondersteund door Google Nederland en kunnen we gratis uitvoeren bij de aanschaf van minimaal 25 Chromebooks bij een officiële Google reseller. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt of een workshop wilt boeken. Deze informatie is overigens ook bij de resellers beschikbaar.

2. Edutrainers leerpaden
We geloven in blended learning en in de combinatie van workshops en live ontmoetingen met online leren met leerpaden op spons.nl/edutrainers. Over de belangrijkste apps en tools vind je leerpaden bij Edutrainers en over Google zijn deze leerpaden beschikbaar:

3. Begeleidingstrajecten: Himalaya
Elke onderwijsontwikkeling is het resultaat van een gezamenlijke ontwikkeling. Als Edutrainers en Schoolupdate verbinden wij ons aan die ontwikkeling van een school. Wij doen mee en daarvoor bieden we begeleidingstrajecten aan. Een Google workshop is de start van een ontwikkeling, op basis daarvan pakken we gezamenlijk door! We gebruiken bij diverse klantscholen daarvoor het ‘Himalaya-model’ waarbij we samen met alle deelnemers in de school van ‘kamp naar kamp’ trekken om zo op de top terecht te komen. Lees meer over deze aanpak in de informatiesheet over Edutrainers trajecten.

Wat zijn jouw ervaringen met Google, waar heb jij behoefte aan en wat zijn jouw tips? Laat het weten in een reactie hieronder of neem direct contact op met Frank van Schoolupdate of Emma van Edutrainers!

Foto bovenin: Kevin Jarrett

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search