Docentenissues #1: Help, ik moet mentor worden!

Gepubliceerd op: 15 oktober 2014
Door: Martina Nieuwenhuis

Bij de trainingen die ik voor Tumult doe op scholen, zie ik heel verschillende mentoren. Je hebt de super enthousiaste en betrokken mentoren: sommigen geven zelfs de indruk liever alleen mentor te zijn in plaats van ook nog vakdocent. Ook heb je de docenten die vanuit verplichting mentor zijn geworden. Het kost ze een hoop extra uren en sommigen zijn van nature niet zo betrokken bij de leerlingen. Begrijp me niet verkeerd: dit kunnen heel goede docenten zijn. En met een beetje goede wil worden deze docenten óók goede mentoren.

Die goede wil is wel een voorwaarde. Juist voor die docenten schrijf ik deze blog: wat is het mentoraat? Wat mag jij van de school terugverwachten? En waar vind je goede informatie? Een ode en handreiking aan de (van oorsprong) niet gemotiveerde mentor die hard werkt om er toch iets heel moois van te maken!Tweet mentor

Wat verwacht de school van jou?
De taken van een mentor verschillen per school. Wel kan gezegd worden dat je verantwoordelijk bent voor de begeleiding van een mentorklas, zowel op het gebied van studieresultaten als welbevinden. Voor die begeleiding zul je contact onderhouden met de (individuele) leerlingen, hun ouders, de overige vakdocenten, eventuele leerlingbegeleiders, zorgcoördinatoren of zelfs externe begeleiders of hulpverleners, de decaan (in geval van keuzejaren) en het team van mentoren. Kijk om een indruk te krijgen van het takenpakket van een mentor eens naar het RGS Sneek of Pontes Scholengroep die een aardige omschrijving geven.

Positieve tweet mentor

TIP: maak een afspraak met een al geoefende mentor. Bespreek met deze mentor wat zijn taken zijn en welke tips hij je kan geven. Maak samen een jaarplanning wat betreft mentoraat. Wanneer start je met één op één gesprekken? Hoe lang doe je over het schrijven van rapporten? Wanneer contact je ouders? Zo heb je komend jaar in ieder geval al een kader vanuit waar je kunt werken. Beter goed gejat, dan slecht bedacht!
TIP: Wil je vast weten wat voor mentor jij bent? Doe deze test.

Wat mag jij van de school verwachten?
Verwachten is misschien een te groot woord, maar deze punten zijn in ieder geval goed om te checken bij de school. Allereerst, hoeveel tijd krijg je voor deze extra taak? Je kunt checken bij al ervaren mentoren of dit realistisch is, maar waarschijnlijk kun je veel meer uren in mentoraat steken dan je gegeven wordt. Hou dat in je achterhoofd. Daarbij moet de school kunnen aangeven wat het takenpakket is van een mentor. Wat wordt er van je verwacht? Daarbij kan het ook handig zijn om informatie in te winnen over de opzet van het mentoraat: hoe vaak wordt er overlegd en wat zijn de vaste afspraken? Naast het takenpakket en de opzet is het goed om te weten wat je concreet gaat doen in de mentorlessen. Is er lesmateriaal voorhanden? Wat wordt daaruit behandeld? Is er ondersteunende informatie over de lesmethode? En wat betreft ondersteuning in bredere zin: wordt er training en coaching aangeboden voor nieuwe mentoren? Krijg je ondersteuning?

Training en coaching van Tumult
Bij Tumult richten we ons met ons lesmateriaal op het vaardighedenonderwijs. Dit lesmateriaal wordt praktisch bijna altijd in de mentorlessen gebruikt. We komen veel op scholen en bieden coaching en geven trainingen over dit vaardighedenonderwijs en de bijbehorende docentvaardigheden. Zodoende zien en kennen we veel verschillende vormen van mentoraat. Interesse? Stuur een mail naar info@tumultgroep.nl of bel 020-2415129.

Handige links
Er zijn veel handige sites voor startende mentoren. Een goede tip is Voor Elke Mentor. Daar staan onder andere boekentips en handige artikelen. Een leuk (en bemoedigend) artikel om te lezen is Hoe maak je van je mentorklas een groep. Een ander laagdrempelig artikel is Mentor Bas. Je leest heel globaal over een werkdag waarin het mentoraat verweven is. Een leuk boekje is Ik ben toch té gek. Dit geeft een hele positieve kijk op passend onderwijs, iets waar je als mentor een grote rol in speelt. Meer lezen? Check dan al deze artikelen over mentoraat op Onderwijs van Nu of scroll verder door deze blog. Hier vind je informatie over de meest uiteenlopende mentor gerelateerde zaken.

Aan alle startende mentoren: Succes, you can do it! Het wordt vast iets heel moois! Heb jij nog een goede tip voor (beginnende) mentoren of wil je een probleem bespreken waar jij vaak tegenaan loopt? Laat hieronder een reactie achter.

Misschien vind je dit ook interessant

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search