Digitaal toetsen voor een cijfer #1: zo regel je het

Gepubliceerd op: 27 februari 2019
Door: Ebbo Bulder

Veel leraren gebruiken tegenwoordig de leukste quiztools om hun lessen spannend en interactief te maken. Maar proefwerken of schriftelijke overhoringen worden vaak nog met pen en papier gemaakt. Waarom zou je de officiële toetsen niet ook digitaal afnemen? Dat scheelt papier en nakijkwerk. Natuurlijk moet je ook hiervoor een aantal zaken op school goed regelen. Hoe je dat doet zet ik in deze blog voor je op een rijtje.

Organisatie

Staat er iets over digitaal toetsen in het pta of het toetsbeleid van jullie school? Dan is de kans groot dat de benodigde zaken voor digitale toetsen al goed zijn geregeld. Vraag een collega met ervaring om met jou de toets te organiseren. Staat er niks over digitaal toetsen? Bespreek dan de mogelijkheden met je teamleider of directeur. De tips hieronder helpen je om alles goed te organiseren.

Digitale infrastructuur

Natuurlijk moet je beschikken over voldoende devices, zoals laptops, computers of tablets, en randapparatuur zoals koptelefoons. Check daarnaast of het netwerk op jouw school stabiel is. Met een stabiel netwerk kan het maken van de toets soepel verlopen, zonder vertragingen of onderbrekingen. Zorg ook voor een veilige digitale opslagplaats. Hierin sla je de toetsdata en de toets zelf op. Je wilt niet dat hackers hier makkelijk bij kunnen komen. Informeer of er een veilige cloudopslag is, of een beveiligde server waar je de data kunt opslaan.

Het lokaal

Zet je leerlingen met laptops in de traditionele toetsopstelling achter elkaar? Dan zullen je leerlingen geneigd zijn op elkaars scherm te kijken. Zorg voor een lokaal waarin leerlingen bijvoorbeeld allemaal richting een van de muren zitten. Zo wordt spieken moeilijker en kunnen leerlingen zich concentreren op wat er op hun eigen scherm gebeurt.

Surveillance

Leerlingen zijn tijdens de toets altijd verbonden met het internet via hun device. Denk dus verder dan telefoons uitschakelen en ze inleveren of opbergen. Hoe voorkom je dat leerlingen antwoorden opzoeken of antwoorden met elkaar delen via internet? Zorg ervoor dat de surveillant vanaf zijn/haar positie alle schermen goed kan zien. Of schaf bijvoorbeeld een toetsapplicatie aan waarmee de surveillant virtueel alle schermen van de leerlingen kan bekijken. Naast goede controle, kun je online spieken ook voorkomen door een kioskmodus in te stellen. Leerlingen kunnen dan alleen in de toetsomgeving navigeren en geen andere applicaties of tabbladen openen.

Oefentoets

Toetsen voor een cijfer is natuurlijk spannend voor leerlingen. Toets je voor het eerst digitaal? Dan is het fijn als leerlingen van tevoren kunnen wennen aan de toetsomgeving. Zo weten ze waar ze aan toe zijn bij het maken van de echte toets.

Waar je verder nog aan moet denken

Waar je bij papieren toetsen moet zorgen voor extra blaadjes of pennen, zijn er bij digitale toetsen ook een paar dingen om nog aan te denken:

  • Reservedevices, -koptelefoons en bijbehorende -kabeltjes. Valt er een laptop uit of doet een kabeltje het niet? Dan is dat zo opgelost.
  • Automatisch opslaan van antwoorden in de cloud. Moet een leerling verder op een ander device, dan kan deze verder waar hij/zij was gebleven.
  • Software-updates. Weet je dat er een grote update is gepland? Plan je toets dan in op een andere dag.

Alles geregeld?

Tijd om te genieten van alle voordelen van digitaal toetsen! Laat bijvoorbeeld de computer de antwoorden van leerlingen nakijken. Of gebruik multimedia in je vragen, bijvoorbeeld door luisteroefeningen in een taaltoetsen te integreren met filmpjes of geluidsfragmenten.

Meer weten over digitaal toetsen? Lees mijn vorige blog over formatief toetsen. Of bekijk de blog van mijn collega Sandra over toetsen en feedback in een digitale wereld op de site van Edutrainers.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search