Digitaal lesmateriaal in een handomdraai

Gepubliceerd op: 20 januari 2015
Door: Arnoud Kuijpers

Je kent het wel: op internet zie je interessante artikelen, inspirerende filmpjes en sprekende afbeeldingen die je in je les wilt gebruiken. Je bedenkt er leuke vragen bij en zo zorg je voor een leuke afwisselende les. Langzaam verzamel je veel digitaal lesmateriaal dat je klassikaal behandelt. Nu het onderwijs steeds meer aanstuurt op ‘gepersonaliseerd leren’, zou het wellicht nog mooier zijn als je leerlingen dit materiaal zelf kunnen doorlopen. Nou komt het goede nieuws: die mogelijkheid is er!

Via het platform Spons kan je een leerpad maken waarin je heel gemakkelijk en snel lesmateriaal creëert en het met je leerlingen deelt. In deze blog zal ik laten zien hoe gemakkelijk het is om zelf een leerpad te maken.

Spons nieuw leerpadHoe werkt dat precies?
Als je een leerpad wilt maken, moet je eerst een account bij Spons hebben. Ga naar www.spons.nl en maak een account aan. Vervolgens maak je een eigen leerpad aan door op ‘+nieuw leerpad’ te klikken. Net zoals bij de voorbereiding van een les, is het aan te raden van tevoren goed na te denken over de structuur en inhoud van jouw leerpad.

Spons nieuwe stapOpbouw
Ieder leerpad bestaat uit stappen (vergelijkbaar met hoofdstukken), en iedere stap is opgebouwd uit blokken. Je hebt verschillende soorten stappen, namelijk: standaard, introductie, oefenen, bijeenkomen en achtergrond. Met deze stappen is het gemakkelijk om hiërarchie in je leerpad aan te brengen. Zo is de ‘introductiestap’ een stap waaronder alle andere pagina’s vallen. Met de achtergrondstap zorg je voor een extra (achtergrond)pagina op een bestaande pagina. Iedere stap kan je altijd nog binnen je leerpad verplaatsen. En heb je een een stap per ongeluk verwijderd? Dan vind je de pagina altijd terug in het archief.

Spons plusInhoud
Aan iedere stap voeg je vervolgens inhoud toe. Dit doe je door middel van ‘blokken’. Door op het ‘+ icoontje’ te klikken, vind je veel mogelijkheden. Naast tekst, afbeeldingen en video’s van YouTube of Vimeo, kan je verschillende type vragen stellen. Ook kan je een webcamopname, tussenkopje of link aan een website toevoegen. Daarnaast kun je begrippen uitleggen, Prezi’s, tweets en PDF-bestanden importeren of een Google Mapskaart toevoegen. Deze inhoud kan je vervolgens weer gemakkelijk verplaatsen, aanpassen of verwijderen. Al met al genoeg manieren om iedere pagina naar eigen inzicht vorm te geven.

Spons inhoud opties

 

Spons leerpad maken optiesLeerpad delen
Ben je tevreden met het leerpad? Bekijk het dan eens door de ogen van een leerling. Klik hiervoor rechtsboven op het icoontje met drie horizontale streepjes (het menu) en klik vervolgens op ‘voorbeeld’. Spons Leerpad delenAls je klaar bent, dan wil je het leerpad natuurlijk met je leerlingen delen. Dat doe je door het leerpad van rechtsboven van ‘Privé’ naar ‘Openbaar’ te zetten. Via het menu en ‘Instellingen’ kan je aan jouw leerpad een introductietekst toevoegen. Door in het menu op ‘Uitnodigen’ te klikken, kan je de link naar jouw leerpad kopiëren. Vervolgens deel je deze link met jouw leerlingen. Of je kan via ‘Uitnodigen’ een e-mailadres invoeren, zodat diegene een geautomatiseerde e-mail met de link naar jouw leerpad toegestuurd krijgt.

Ideeën voor een leerpad
Als je eenmaal een leerpad hebt gemaakt, zal je merken dat het een hele fijne manier is om jouw lesmateriaal aan je leerlingen aan te bieden. Zij kunnen het leerpad via hun smartphone, tablet of computer in of buiten de klas doorlopen. Een les aan de hand van Flipping the Classroom werkt ideaal, net als een mentorles waarin je de leerlingen allerlei persoonlijke vragen stelt. Je kan leerlingen zelf ook leerpaden laten maken, waardoor je uiteindelijk een hoofdstuk uit de methode door jouw leerlingen laat omzetten naar een leerpad. Genoeg ideeën dus.

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf aan de slag? Volg dan het gratis leerpad ‘Leerpad maken’ van Edutrainers. Want hoe kun je beter leren hoe je een leerpad maakt, dan aan de hand van een leerpad?

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search