De theorie achter het nieuwe LOB-dossier #3: de Profielwijzer

Gepubliceerd op: 11 december 2015
Door: Martina Nieuwenhuis

Welke profielen kunnen je leerlingen kiezen? Welke keuzevakken zijn er? Waar bestaat het beroepsgerichte profielvak uit? Op die vragen geeft de Profielwijzer in het nieuwe LOB-dossier antwoord. Maar je kunt er meer mee: in deze blog leg ik uit wat de Profielwijzer precies is en wanneer je deze kunt inzetten in je LOB-lessen. Eerder posten we al blogs over de lessen en over de LOB-taken en daarmee vormt deze blog over de Profielwijzer de derde in de serie over ons nieuwe LOB-materiaal.

Wat is de Profielwijzer?
De Profielwijzer start met algemene uitleg over hoe een profiel in elkaar zit, wat je na het vmbo kunt gaan doen en hoe de Tumult Profielwijzer werkt. Vervolgens start de feitelijke Profielwijzer. Heel praktisch gezien kun je zeggen dat de Profielwijzer per profiel laat zien welke keuzes er te maken zijn over:

  1. Profielvakken
  2. Beroepsgerichte profielvakken
  3. Keuzevakken

Daarbij is er per profiel aandacht voor de vijf loopbaancompetenties:

  1. Je bent …’ Er staan enkele eigenschappen en kenmerken die bij dit profiel passen genoemd. Linkt aan het hoofdstuk Wie ben ik en wat kan ik? (kwaliteitenreflectie).
  2. Je wilt …’ Er staan interesses die bij dit profiel en bijbehorende beroepen passen. Linkt aan het hoofdstuk Wat wil ik? (motievenreflectie).
  3. Later word je misschien wel …’ Hier staan vijf beroepen die bij dit profiel passen. Linkt aan het hoofdstuk Wat voor werk past bij mij? (werkexploratie).
  4. Deze vakken ga je doen …’ Hier staan alle keuzemogelijkheden die ik aan het begin van deze alinea noemde. Een concrete uitwerking voor dit leerjaar van het hoofdstuk Hoe bereik ik wat ik wil? (loopbaansturing).
  5. De mensen die je kent met zo’n beroep zijn …’ Hierin kunnen leerlingen zelf namen noteren. Linkt uiteraard aan het hoofdstuk Wie kan mij helpen? (netwerken).

Een voorbeeld…
Benieuwd hoe zo’n profiel er in onze Profielwijzer uit ziet?

Profielwijzer lob dossier

Waarom een Profielwijzer?
Er moeten veel keuzes gemaakt worden. Om leerlingen hier gestructureerd over in te lichten, is goede informatie nodig. Vandaar de Profielwijzer. We raden docenten aan deze informatie goed te lezen, voordat ze starten aan de uitleg naar leerlingen toe.

Daarnaast is het goed voor een leerling om dit ‘algemene overzicht’ te kunnen leggen naast het overzicht van de school. De school zal misschien niet alle profielen aanbieden. Als een leerling echt heel graag een bepaalde richting op wil die niet door de school aangeboden wordt, ziet hij/zij in dit volledige overzicht dat een dergelijk profiel wél bestaat. Op dat moment kan overwogen worden van school te wisselen. Dit is niet iets wat wij heel expliciet stimuleren, maar dat het een optie is, wordt wel genoemd.

Hoe kun je de Profielwijzer inzetten?
Op meerdere manieren. Ik zet ze even voor je op een rij:

Als interactief onderdeel van de lessen
In elk hoofdstuk, in het werkboek of in de lesvoorbereiding, wordt verwezen naar de Profielwijzer. Er is in dat hoofdstuk immers aandacht besteed aan één van de loopbaancompetenties. Vaak wordt in de afsluiting van het hoofdstuk de opdracht gegeven de rij in de Profielwijzer in te vullen die op die loopbaancompetentie slaat. Bijvoorbeeld: ‘Vul de eigenschappen in Profiel X aan met jouw persoonlijke eigenschappen die daar ook goed bij passen.’

Als invuloefening
Het kan zijn dan leerlingen geneigd zijn alleen de profielen in te vullen die van tevoren al hun interesse hebben. Dit is oké, maar als je wilt dat ze alle profielen invullen / aanvullen, dan kun je daar de opdracht voor geven. Je kunt dit op twee manieren doen: geef ze de opdracht om profielen aan te vullen met kenmerken en interesses van henzelf die bij het profiel passen, of geef ze de opdracht de profielen aan te vullen met kenmerken en interesses die in het algemeen goed bij dit profiel zouden passen.

Als informatiebron
Tijd om de profielkeuze te maken? Communiceren naar ouders wat er gekozen kan worden? Leerlingen informatie laten opzoeken over hun profiel? Gebruik de Profielwijzer als informatiebron. Gebruik het overzicht van de school ernaast.

Om de balans op te maken
Aan het eind van het jaar is de Profielwijzer gepersonaliseerd. Leerlingen hebben er van alles op ingevuld. Op basis hiervan wordt hen misschien al snel duidelijk welke profielen interessant zijn om te kiezen.

Benieuwd naar dit nieuwe LOB-materiaal? Je kunt direct een inkijkexemplaar bekijken of een proefexemplaar aanvragen.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search