De populairste blogs van schooljaar 2017-2018

Gepubliceerd op: 25 juli 2018
Door: Glynis Kromopawiro

Zit je in de bus, trein of het vliegtuig? Ben je ergens aan het pauzeren of lig je in je hangmat? Dan kan het lekker zijn om even wat te lezen te hebben. Kies bijvoorbeeld uit deze best gelezen blogs van het afgelopen schooljaar.

Scholen, leraren en de nieuwe privacywet AVG

Inmiddels is de Algemene Verordening Gegevensbescherming al een tijdje van kracht, maar nog voldoen talloze organisaties niet aan deze nieuwe privacywet. Er is dus nog het een en ander te regelen. Wat wordt er van scholen verwacht? Een overzicht vind je in deze blog. Ben je leraar? Ook dan is het handig om te weten waar jij rekening mee moet houden. Lees Wat betekent de AVG voor leraren?

Gedrag en de roos van Leary

Hoe komt het dat ik soms de leiding over de klas verlies? En hoe kan ik ervoor zorgen dat die opstandige leerling nu eens meewerkt? Zulke vragen kun je beantwoorden met dit interactiemodel: de roos van Leary. Bekijk eens een situatie aan de hand hiervan, bedenk hoe je het de volgende keer zou aanpassen en pas het toe. Het effect kan groot zijn!

Vragen over LOB beantwoord door Marinka Kuijpers

Een gewaagde titel voor een blog van onze hand, vond Marinka Kuijpers van “Je ontwikkelt je loopbaan niet via een methode”. Maar als ontwikkelaars van onder andere LOB-lesmateriaal kunnen we niet genoeg benadrukken we dat een goede methode alleen werkt als deze goed wordt ingezet. Lees ook deel 2 van het interview met Marinka: “Laat los dat leerlingen in het loopbaangesprek een beroep moeten kiezen”.

Lesbrief voor een goede start

Populair gebleken en leuk om volgend schooljaar bij de hand te hebben is de lesbrief Start het nieuwe jaar met wat Tumult! De lesbrief bevat verfrissende werkvormen en in deze uitbreiding vind je extra tips. Deze waren bedoeld om 2018 fris te starten, maar de werkvormen kun je natuurlijk heel goed op andere momenten in jaar gebruiken! Denk aan de start van het schooljaar, de periodes voor vakanties en elk ander moment dat leerlingen wel een oppepper kunnen gebruiken.

Groepsvorming

We hebben meerdere blogs geschreven over groepsvorming en die worden vaak gelezen. Niet gek als je bedenkt dat die eerste weken met een klas bepalend kunnen zijn voor de rest van het schooljaar. Lees Eerste hulp voor mentoren #5: hoe stimuleer je groepsvorming in de klas?

Classkick

Met aanwijzingen voor het gebruiken van tools en bijpassende lesideeën, is onze blogserie over handige tools een populaire. Afgelopen schooljaar gaven we uitleg over Classkick en hoe je dit kunt inzetten om opdrachten te laten maken en feedback te laten geven. Wil je meer doen met ICT in het onderwijs? Bekijk dan ook eens Bijscholen in de zomervakantie: vijf tips voor leraren.

Aan welke blog heb jij veel gehad? En waar zou je over willen lezen? Laat het weten in een reactie hieronder of stuur me een mail: glyniskromopawiro@tumultgroep.nl.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search