De afgelopen maanden ontvingen we enthousiaste reacties op onze leerlijn digitale vaardigheden voor leraren. De indeling in domeinen en onderliggende vaardigheden spreekt om meerdere redenen aan. Zo geeft de leerlijn je een beeld van de vaardigheden die belangrijk zijn voor leraren. Daarmee heb je als leraar een middel om jezelf richting te geven als je je verder wilt professionaliseren. En in plaats van een focus op tools (dat je wellicht kent van spons.nl/edutrainers), ligt de nadruk hier dus op vaardigheden. Een mooie gedachte, maar hoe breng je deze in de praktijk? In deze blog vertel ik je hoe we de leerlijn vertalen naar de nieuwe leeromgeving academy.edutrainers.com om het leren makkelijker en gerichter te maken.

De leerlijn en de leeromgeving

Op dit moment ontwerpen we een raamwerk voor academy.edutrainers.com, dat in de zomer van 2019 compleet zal zijn. Dit doen we op basis van de leerlijn. In de Edutrainers Academy komen alle beschikbare leereenheden te staan. Deze leereenheden zijn gebaseerd op een leervraag die iemand kan hebben. Hoe ziet dit raamwerk eruit?

Je ziet dat de leerlijn bestaat uit verschillende domeinen (klik op de afbeelding om de leerlijn beter te bekijken). Deze domeinen bestaan weer uit verschillende competenties. Aan deze competenties zijn verschillende vaardigheden gekoppeld. Zo’n vaardigheid geeft antwoord op een leervraag die je als gebruiker kunt hebben. Om je leervraag te beantwoorden, kun je een kort leerblok volgen. Alle korte leerblokken die je doet vormen samen jouw leerpad: jouw persoonlijke leerroute.

Een voorbeeld: binnen het domein Professionele houding ligt de competentie Communiceren. Onder deze competentie vallen verschillende vaardigheden, zoals videobellen en e-mailen. Als ik de vaardigheid e-mailen wil leren kan ik kiezen uit korte leerblokken, zoals E-mailen met Outlook, E-mailen met Gmail of Organiseer je mailbox slim! Als ik het het leerblok E-mailen met Gmail doe en daarna Organiseer je mailbox slim!, dan bestaat mijn leerpad op dat moment uit die twee blokken.

Meer weten? Bekijk dit filmpje voor extra uitleg:

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Edutrainers om op de hoogte te blijven. We zijn nog in ontwikkeling, dus alle ideeën en opmerkingen zijn van harte welkom! Heb je behoefte aan een persoonlijke tour door de nieuwe omgeving? Laat het ons weten!

Print Friendly, PDF & Email