De AVG in de praktijk #3: vijf tools die je nog gewoon kunt gebruiken op school

Gepubliceerd op: 17 oktober 2018
Door: Britte Koppel

Het is nog steeds wennen, ook al is de privacywetgeving AVG al een tijdje van kracht. Vraag jij je weleens af hoe het zit als je graag online tools tijdens de lessen gebruikt? Mogen die tools nog wel zomaar gebruikt worden? En zo niet, is er dan een goed alternatief? Gelukkig zijn ze er nog wel, tools die AVG-proof zijn. Daarom in deze blog een lijstje met handige tools die je nog gewoon kunt gebruiken in je lessen.

In de AVG leerblokken van Edutrainers leer je alle ins en outs van de AVG die voor jou als leraar relevant zijn. Oók over het gebruik van online tools. In deze blog licht ik een tipje van de sluier op.

1. Padlet – ideeën bedenken en delen

Padlet is een handige tool om te gebruiken bij bijvoorbeeld brainstormen of een opdracht met de hele klas. Leerlingen kunnen met deze tool anoniem hun ideeën delen. Als docent moet je wél een account aanmaken om Padlet te gebruiken.

Meer over Padlet lees je in deze blog of hier. Of ga direct naar de website.

2. Nearpod – voor leuke, interactieve lessen

Met Nearpod maak je zelf interactieve lessen. Naast afbeeldingen, video’s en teksten kun je namelijk polls, quizzen en zelfs een 3D-afbeelding toevoegen om je lessen te verrijken. Als docent maak je een account aan en kun je direct aan de slag met de tool. Leerlingen krijgen toegang tot jouw lessen door een code die jij ze verstrekt. Let wel op dat ze bij het aanmelden voor een pseudoniem kiezen, in plaats van voor hun eigen naam.

Wil je meer tips over werken met Nearpod? Lees deze blog of ga direct naar de website.

3. Socrative – competitie in de klas

Je kunt Socrative gebruiken om op een speelse manier inzicht te krijgen in het niveau van je leerlingen door ze snelle quizzen laten maken op hun telefoon. Een leuke manier om wat onderlinge competitie aan te wakkeren tussen je leerlingen en ze tegelijkertijd te toetsen op hun kennis. Leerlingen voeren alleen de code van een ruimte in, waardoor ze de tool zonder account kunnen gebruiken.

Volg gratis het leerblok Kennis testen met Socrative in Edutrainers Academy of ga direct naar de website van Socrative.

4. Kahoot! – energieke quizzen voor de hele klas

Kahoot! is net als Socrative gebaseerd op het gamificationconcept. Je kunt de tool inzetten om de klas te toetsen met korte, energieke quizzen. Je nodigt leerlingen uit voor jouw quiz in Kahoot! door ze naar kahoot.it te laten gaan en vervolgens een uniek nummer te laten invoeren dat jij op het digibord laat zien. Leerlingen krijgen de vraag om hun naam in te voeren, zorg dat ze hier voor een pseudoniem kiezen.

Meer over Kahoot én Socrative in deze blog. Meteen zelf proberen? Ga dan naar de website.

5. Quizlet – leren met flitskaarten

Quizlet is een tool waarmee je flitskaarten kunt maken. Voor leerlingen handig om te gebruiken voor bijvoorbeeld het leren van woordjes of moeilijke begrippen. Leerlingen kunnen de flitskaarten in Quizlet gebruiken zonder een account aan te maken. Je kunt dan als leraar alleen de voortgang van je leerlingen niet bijhouden.

Quizlet beschikt over een databank van meer dan 12 miljoen flitskaarten. Check dus eerst altijd even of de set die jij wilt aanmaken niet al eerder is toegevoegd. Als je zelf flitskaarten gaat aanmaken, heb je wel een account nodig.

Lees meer over Quizlet in deze blog of ga direct naar de website.

Om sommige tools te kunnen gebruiken, heb je als docent dus wel een account nodig. Maar gelukkig beslis je zelf of je dat wel of niet wilt. Het is wel handig om altijd even te checken wat zo’n tool doet met jouw gegevens. Dit kun je controleren in het privacybeleid van de aanbieder.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tools online die je ook onder de AVG nog best kunt gebruiken. Soms omdat je geen leerlinggegevens hoeft te delen en soms met een trucje (bijvoorbeeld door pseudoniemen te gebruiken). Hoe bepaal je of je een tool wel of niet kunt gebruiken? En wat als je een tool die wél om persoonsgegevens vraagt wilt inzetten in je les? Dit en veel meer leer je in de leerblokken over AVG van Edutrainers.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search