De acht beste apps voor docenten

Gepubliceerd op: 21 oktober 2013
Door: Britte Koppel

Heb je een smartphone met veel verschillende apps die je privé graag gebruikt? Waarom zou je jouw telefoon en de apps niet inzetten voor, tijdens of na je lessen? Deze acht alledaagse apps maken je leven als docent een stuk gemakkelijker én leuker.

Pocket
Pocket is een app waarmee je artikelen, video’s en afbeeldingen die je online tegenkomt bij elkaar kunt bewaren zodat je ze later nog eens terug kunt lezen. Daar kun je zelf tags aan toevoegen zodat je bepaalde artikelen makkelijk kunt terugvinden. Deze app werkt perfect samen met meer dan 500 andere applicaties zoals Twitter, Flipboard en andere RSS-readers.
Pocket – gratis (Apple, Android)

Goodreads
Goodreads is dé app voor boekenwurmen. Je kunt er je ideale boekenkast samenstellen, gratis ebooks lezen en boeken aanbevelen aan anderen. Deze app is natuurlijk ook heel goed in te zetten in de les. Laat leerlingen bijvoorbeeld een uitgebreide review schrijven over het boek dat ze gelezen hebben. Of laat ze elkaar overtuigen waarom hun favoriete boek het beste is. Je kunt natuurlijk zelf ook een boekenlijst samenstellen waaruit ze één boek mogen kiezen om te lezen.
Goodreads – gratis (Apple)

Wunderlist
Plannen op je mobiele telefoon of tablet doe je met Wunderlist. Het is een ideale app om te zorgen dat je nooit meer die belangrijke to-do’s vergeet. Dat is in de klas natuurlijk ook erg handig. Je leerlingen kunnen verschillende lijstjes met to-do’s maken. Handig als ze bijvoorbeeld moeten samenwerken met anderen. Je kunt ook notities, herinneringen en subtaken toevoegen aan een taak. Zo houden ze overzicht over al hun to-do’s.
Wunderlist – gratis (Apple, Android)

Dropbox
Dropbox ken je waarschijnlijk wel. Misschien gebruik je het zelfs wel naar volle tevredenheid. Maar heb je er ooit aan gedacht om de app in je les te gebruiken? Maak bijvoorbeeld een map per klas of project aan, waar leerlingen hun bestanden voor jou in kunnen zetten. Of laat leerlingen elkaars werk beoordelen.
Dropbox – gratis (Apple, Android)

DayOne
Een dagboek bijhouden ouderwets? Niet met de app DayOne! Met foto’s, filmpjes, locaties en tekst is dit een heel uitgebreide dagboek-app die je ook ín het klaslokaal heel goed kunt inzetten. Laat leerlingen bijvoorbeeld het verloop van een onderzoek nauwkeurig vastleggen in DayOne, natuurlijk inclusief foto’s en filmpjes. Of laat de leerlingen de app ook echt als dagboek gebruiken, waar ze minimaal een aantal keer per week in moeten schrijven. Op die manier oefenen ze met schrijven.
DayOne – gratis (Apple)

On this day
Wie dol is op geschiedenis en historische feitjes, kent de app On this day waarschijnlijk wel. Het idee is simpel: als je de app opent, zie je belangrijke gebeurtenissen die op die dag 1, 4, 10, 50 of zelfs 300 jaar geleden plaatsvonden. Leuk om te weten, maar je kunt er ook je les geschiedenis, kunst of maatschappijleer eens op baseren. Zo is de geboorte- of sterfdag van Rembrandt van Rijn misschien een mooie aanleiding om het in de klas over zijn leven en schilderijen te hebben.
On this day – gratis (Apple)

iMovie
Met iMovie maak je met een paar klikken leuke video’s. Dat is leuk voor thuis, maar ook zeker voor in de klas. Laat je leerlingen hun presentatie eens in een video verwerken, in plaats van dat ze hun spreekbeurt zelf presenteren voor de klas. Of laat twee leerlingen bij een vreemde taal een gesprek voeren, waarbij ze het opnemen. Zo heb jij de mogelijkheid om de gespreksvaardigheden van al je leerlingen optimaal te beoordelen.
iMovie – € 4,49 (Apple)

Super note
Super note is een app waarmee je notities en audio-opnames kunt maken en jezelf kunt herinneren aan bepaalde to-do’s die je echt niet mag vergeten. Een multifunctionele app dus! Laat je leerlingen jouw les opnemen met de audio recorder en tegelijkertijd notities maken. Op die manier kunnen ze de les later nog eens terugluisteren. Door de notities krijgen de opnames meer waarde, want ze kunnen snel kijken over welke onderwerpen de les ook al weer ging.
Super note – € 2,69 (Apple)

Welke alledaagse apps gebruik jij in de klas?

Misschien vind je dit ook interessant

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search