Boeken, blogs en leerpaden: de leukste lees- en leertips voor de vakantie

Gepubliceerd op: 13 juni 2016
Door: Veerle van Pinxteren

Heerlijk! De zomervakantie is in zicht! Daarom is het weer tijd voor een zomerblog met zomertips van Tumult. Want wat doe je met al die vrijgekomen uurtjes? Ik zie mezelf al liggen in die hangmat met een goed boek. Maar welk boek ga je lezen? En welke ga je lezen nadat je hem uit hebt? In deze blog een berg boeken-, blogs-, leerpaden- en lesbrieventips van het hele Tumultteam. Veel (lees)plezier!

Inspirerende boeken om te lezen

Creative schools – Ken Robinson
Deze man kennen we natuurlijk allemaal van de video “Changing Education Paradigms”:

“Met Creatieve scholen richt Robinson zich op een van de belangrijkste problemen van onze tijd: hoe transformeer je het problematische schoolsysteem tot een succesvol schoolsysteem? Robinson stelt een zeer persoonlijke en organische aanpak voor om zo alle jongeren te betrekken bij de uitdagingen die de 21e eeuw heeft te bieden.” Bol.com

Een boek voor iedereen die in de zomervakantie geïnspireerd wil worden.

Slimmer sneller beter – Charles Duhigg
Een boek waarin de geheimen van effectiever werken, zowel thuis als op het werk, uit de doeken worden gedaan. Het boek vertelt met name een aantal verhalen over inspirerende instellingen en hoe zij hun manier van werken drastisch omgooiden met ‘slimmer werken’ als resultaat.

De cirkel – Dave Eggers
Dit boek schetst een enigszins verontrustende maatschappij waarin alles openbaar en transparant moet zijn. Als je het boek leest, heb je soms het gevoel dat dit al bewaarheid is, met instellingen als Google, Facebook en andere grote internetbedrijven. Het interessante aan dit boek is dat je het laat nadenken over de huidige maatschappij en waar we met z’n allen naartoe (kunnen) gaan, zonder dat je het gevoel hebt een theoretisch boek te lezen. Je volgt namelijk het verhaal via de hoofdpersoon Mae, een twintiger die net een nieuwe baan heeft bij een Google-achtig bedrijf: De Cirkel. Ze wordt meegezogen in een wereld waarin privacy niet bestaat en waarin alles openbaar moet zijn. Lees door tot het einde, want dat is vrij schokkend.

Franse kinderen gooien niet met eten – Pamela Druckermann
Eerder al schreef ik een blog over dit boek en hoe de thema’s ‘wachten’ en ‘het uitstellen van aandacht’ actueel zijn in de maatschappij waarin we leven. Een interessant boek over het opvoeden van kinderen, ook voor degene die zich even in Parijs wil wanen.

–> Lees mijn blog over het boek Franse kinderen gooien niet met eten

Leuke blogs voor in je hangmat

Uiteraard kunnen we eigenlijk geen keuze maken uit de meer dan honderd blogs die we het afgelopen jaar geschreven hebben. Maar hier dan toch een aantal van onze favorieten van het afgelopen jaar op een rijtje:

1. Help je leerlingen de vaardigheden buiten de mentorles toe te passen: 6 transfertips – Zes essentiële tips die je leerlingen zullen helpen de vaardigheden buiten het eiland dat de mentorles soms is toe te passen.

2. 5 tips voor de ultieme jaarplanning voor het vaardighedenonderwijs – Lees deze blog in de zomer vast door en gebruik de tips op de eerste jaarvergadering in augustus of september. Een goede start van het schooljaar!

3. Het effect van stress op je brein tijdens het leren – Heb je een hectisch jaar achter de rug en was je echt enorm toe aan vakantie? Lees deze blog over stress en neem de tips voor het beter omgaan met stress meteen mee het nieuwe schooljaar in.

4. 5 werkvormen voor een les ter voorbereiding op een proefwerk – Een les reserveren ter voorbereiding op een proefwerk… Soms wil je gewoon je leerlingen geruststellen en soms is het een handig uur om nog wat extra uitleg te geven over dingen waar je eerder niet aan toegekomen bent. Maar hoe besteed je deze les nou effectief, zonder dat het een vragenuurtje wordt waarbij maar één leerling een vraag stelt? Lees deze blog om wat ideeën op te doen voor je lessen na de zomer.

5. Ultieme differentiatie op Leon van Gelder – We hebben er al veel over gehoord het afgelopen schooljaar: leerlingen de mogelijkheid geven vakken te volgen op hun eigen niveau en ook eindexamens op verschillende niveaus te doen. Het Leon van Gelder brengt deze ideeën in de praktijk. Een inspirerend voorbeeld van een school die alles net even anders aanpakt.

Leerzame leerpaden

Leren doe je altijd en overal en de zomer is een mooi moment om je te verdiepen in de nieuwste en handigste apps en tools voor in je les.

Bekijk op spons.nl/edutrainers ons gratis aanbod aan leerpaden rondom Educatieve app & tools (het is een serie van acht leerpaden). Maak een account aan om het leerpad van je keuze gratis te doorlopen. Tip: kies je favoriete tool en gebruik deze de eerste maanden van het komende schooljaar totdat je hem onder de knie hebt (en je leerlingen ook!) en je alle mogelijkheden onderzocht hebt. Breid daarna je arsenaal pas uit met een volgende tool.

Leuke lesbrieven voor in de klas

En mocht je niet genoeg krijgen van onze lesbrieven, lees dan deze blog terug met daarin een overzicht van de populairste lesbrieven van het afgelopen schooljaar.

–> Ontvang volgend schooljaar de leukste lesbrieven direct in je mailbox!

Een hele fijne zomer gewenst!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search