Aan de slag met digitale geletterdheid

Gepubliceerd op: 5 november 2018
Door: Elin Sleebos

Digitale geletterdheid, een hot item deze dagen. Zeker in de aanloop naar de Week van de Mediawijsheid. Maar wat het is digitale geletterdheid nou precies? En wat moet je doen om de digitale geletterdheid van leerlingen écht te kunnen verbeteren?

Wat is digitale geletterdheid?

Digitale geletterdheid is verdeeld in vier vaardigheden, namelijk:

  • ICT-basisvaardigheden
  • computational thinking
  • informatievaardigheden
  • mediawijsheid

Om deze vaardigheden toe te lichten neem ik het model van Kennisnet erbij. Hier zie je enkele vragen die je leerlingen zouden kunnen stellen en onderwerpen die betrekking hebben tot de verschillende vaardigheden.

Deze vier vaardigheden zijn nodig om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Volgens de Monitor Jeugd en Media (2017) lopen veel leerlingen achter wat betreft digitale vaardigheden. Aan de bouwstenen wordt nu gewerkt door onder andere Curriculum.nu, zodat scholen straks een structurele aanpak kunnen toepassen als het gaat om digitale geletterdheid.

Digitale geletterdheid in de klas

Met het materiaal van Tumult kun je op deze manier digitale vaardigheid behandelen met je leerlingen:

  • Gebruik het lesmateriaal studievaardigheden. Hierin vind je het hoofdstuk Informatievaardigheden, dat uit meerdere lessen bestaat. Het gaat in op het bedenken van een goede zoekvraag met goede zoekwoorden, het beoordelen van betrouwbare bronnen en hoe je slim zoekt met een zoekmachine.
  • Zet een lesbrief in. Door de jaren heen hebben we verschillende lesbrieven over digitale geletterdheid uitgebracht, zoals Privacyproof!, Feit, fake of filter?, Wie ben jij volgens internet? en Welke gegevens deel jij?

Digitale geletterdheid met effect

Wil wil je jouw leerlingen onderwijzen in digitale geletterdheid, ga dan ook zelf aan de slag – dan kun je écht effect teweegbrengen. Denk bijvoorbeeld aan wat je moet weten over de privacywet AVG, hoe je privacyproof communiceert (met ouders, collega’s en je leerlingen), hoe de digitale belevingswereld van je leerlingen eruitziet, en meer.

In Edutrainers Academy kun je e-learning voor docenten vinden, waarbij de focus ligt op lesgeven in de digitale wereld. De inhoud van deze e-learning is gebaseerd op een leerlijn (zie afbeelding), die bestaat uit domeinen en onderliggende competenties. Een van de domeinen van deze leerlijn is digitale geletterdheid. Dit domein bestaat uit de competenties hieronder. Achter een competentie zie je een voorbeeld van een onderliggende vaardigheid.

  • Digitaal probleem oplossen → Leer je leerlingen programmeren.
  • Verantwoordelijk gebruik → Leer je leerlingen hoe ze slimme wachtwoorden moeten maken.
  • Digitaal creëren → Leer leerlingen filmpjes of interactieve afbeeldingen maken.
  • Digitaal communiceren en samenwerken → Leer je leerlingen online samenwerken, bijvoorbeeld met een online Google Docs document.
  • Informatievaardigheid en mediawijsheid → Leer je leerlingen over zoekstrategieën op Google of over veilig internetten.

Met de leerblokken van Edutrainers werk je in behapbare stappen aan een competentie: binnen slechts 30 minuten kun je al bijscholen. Ga naar academy.edutrainers.com en maak vrijblijvend een account aan. Start vandaag nog met het gratis leerblok De Digitale belevingswereld van de jeugd. Binnenkort volgen er nog veel meer!

Hoe zorg jij ervoor dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen op het gebied van digitale geletterdheid? En hoe breng je dit over naar je leerlingen? Laat het me weten in een reactie onder deze blog!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search