8 vaardigheden die onmisbaar zijn voor docenten

Gepubliceerd op: 31 oktober 2016
Door: Britte Koppel

Er wordt veel gezegd over wat het betekent om een leerling te zijn in de 21e eeuw. Maar hoe zit het eigenlijk met de docenten? Welke vaardigheden zijn voor hen onmisbaar om les te geven in de 21e eeuw? Deze lijst gaat verder dan technologische ontwikkelingen en social media. Ontdek de vaardigheden die vandaag de dag wat ons betreft onmisbaar zijn voor docenten in dit artikel.

1. Bezig zijn met professionele community’s

Leraren zien soms maar weinig collega’s op een dag. Je geeft les, hebt gesprekken met leerlingen, eet even snel een boterham in je klaslokaal en bent bezig met het nakijken van toetsen achter je bureau (als je de mazzel hebt dat je een bureau tot je beschikking hebt). Toch is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen en gesprekken te voeren met collega’s. Dat kan ook digitaal, door je te mengen in een gesprek op social media of binnen een community voor docenten. Het is een goede manier om ideeën te delen en inspiratie op te doen.

2. Weten hoe je de techniek inzet

Je hoeft echt geen flipping the classroom te gebruiken of BYOD in je klas te introduceren, maar het is wel goed om te weten dat deze mogelijkheden er zijn, dat je snapt hoe je ze kan gebruiken en welke effecten ze hebben op je onderwijs. Je leerlingen zijn digitaal vaardig, dus is het als 21e eeuwse docent ook verstandig als je de basics van handige tools begrijpt. Wie weet ontdek je een manier waarop je je werkdruk kunt verlichten en je leerlingen beter kunt betrekken.

3. Weten waar je informatie kunt vinden

Het internet staat bol van informatie waar je als docent je voordeel mee kunt doen. Neem nou blogs als deze van Tumult; je vindt hier vaak tal van tips en trucs die jouw leven als docent een beetje makkelijker maken en waardoor je beter kunt aansluiten bij jouw leerlingen. Maar ook op de website van bijvoorbeeld Kennisnet of zelfs sociale media als Pinterest vind je altijd informatie die je kan helpen om je lessen waardevoller te maken. De Google Drive map van Arnoud is een mooi voorbeeld van docenten die kennis en informatie met elkaar delen.

4. Goede communicatievaardigheden

We communiceren wat af op een dag: netwerken, sociale media, berichten op je telefoon. Dat vraagt om uitstekende communciatievaardigheden. Daarnaast zijn spreekvaardigheden en schrijfvaardigheden natuurlijk ook belangrijk. Of ze nou gebruikt worden om te bloggen, vloggen, twitteren of e-mailen.

5. Niet bang om ‘nee’ te zeggen

Voor veel mensen is ‘nee’ een moeilijk antwoord als ze gevraagd worden om iets te doen. Toch is het belangrijk dat je als docent in deze tijd goed kunt aangeven wanneer je ergens géén tijd voor hebt. Docenten die voorop lopen en bezig zijn met vernieuwingen, worden veel gevraagd voor extra dingen omdat ze een voorbeeld zijn voor anderen. Veel docenten vinden het dan ook moeilijk om nee te zeggen, het zit immers in hen om anderen te helpen. Maar onthoud: als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je anderen ook niet helpen.

6. De tijd nemen om offline te zijn

Minstens net zo belangrijk als de vaardigheid om ‘nee’ te kunnen zeggen, is de tijd nemen om af en toe even niet online en beschikbaar te zijn. Het is belangrijk om te weten dat er niet van je verwacht wordt dat je 24/7 online bent en binnen een uur alle e-mails van ouders beantwoord hebt, actief bent op Twitter en ondertussen ook nog een blog schrijft. Docenten hebben al veel op hun bordje, weten wanneer je even moet uitloggen is dan ook een belangrijke vaardigheid voor 21e eeuwse docenten.

7. Een leven lang leren

We leven in een constant veranderende wereld, dacht je jaren geleden dat we vandaag de dag drones, zelfrijdende auto’s en 3D printers zouden hebben? Docenten staan in het middelpunt van het onderwijs en leren en zouden daarom (nog meer dan anderen) op zoek moeten gaan naar mogelijkheden om te groeien en zichzelf te ontwikkelen. Net als veel dingen, is ook het onderwijs en de mogelijkheid om constant te blijven leren makkelijker en toegankelijker geworden. Op internet kun je MOOC’s en online leerpaden volgen (bijvoorbeeld via Edutrainers) om je te blijven ontwikkelen op een moment dat het jou uitkomt.

8. Doen wat je het beste kan

Je bent een professional. Je hebt de bevoegdheid om les te geven en je weet hoe je een klas vol leerlingen moet benaderen. Je ziet wanneer een leerling het moeilijk heeft en je weet hoe je de leerervaring van een leerling kunt verrijken. Bezig zijn met je eigen ontwikkeling is altijd aan te raden, welk beroep je ook hebt. Maar voel je niet gedwongen om op elke trend in technologie in te springen om maar relevant te zijn. Goede docenten weten de perfecte balans te vinden tussen eigen kennis en vaardigheden en welke tools handig en nuttig zijn om te gebruiken.

De belangrijke vaardigheden voor docenten in deze 21e eeuw gaan verder dan weten hoe je een iPad gebruikt. Weten wie je zelf bent en wat je goed kan, wat je leerlingen en collega’s weten en kunnen en vooral ook weten wanneer je op de rem moet trappen, zijn dingen die belangrijk zijn voor een moderne docent.

Miste ik nog zaken in dit artikel? Laat het me weten in een reactie!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search