7 vaardigheden die leerlingen nodig hebben voor de toekomst

Gepubliceerd op: 2 mei 2013
Door: Anne-Marie van Lieshout

“Men beloont een leraar slecht als men steeds zijn leerling blijft.” Ik moest ineens denken aan deze quote van Nietzsche die ik lang geleden (volgens mij toen ik zelf op de middelbare school zat) een keer hoorde. Ik sta zelf niet voor de klas, maar ik kan me zo voorstellen dat dat een van de reden is waarvoor je het doet: je wilt dat je leerlingen het ooit zonder je kunnen en ze voorbereiden op ‘de echte wereld’, zodat ze later leuke en succesvolle levens kunnen leiden als volwassenen. Maar hoe kun je je leerlingen voorbereiden op ‘de echte wereld’ als je niet weet hoe die er over 10 jaar uitziet? Welke vaardigheden zijn dan nodig om een baan te vinden?

Little red dot
Eva Prokop via Compfight

Tony Wagner beschrijft er zeven in zijn boek The Global Achievement Gap. Hij kwam op deze zeven vaardigheden na het interviewen van honderden CEO’s van bedrijven. Het boek is al een paar jaar oud (uit 2008), maar nog steeds erg actueel. Hoewel het mij direct erg aansprak, is het boek volgens mij niet zo bekend hier. Het is ook nooit vertaald in het Nederlands. Alleen op de blog van Hester IJsseling kwam ik een bespreking van het boek tegen.

Over welke zeven vaardigheden hebben we het?
1. Probleemoplossend vermogen en kritisch denken;
2. Samenwerken;
3. Aanpassingsvermogen en om kunnen gaan met verandering;
4. Proactiviteit en ondernemerschap;
5. Effectieve schriftelijke en mondelinge communicatie;
6. Analytisch vermogen;
7. Nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht.

Wat houden deze vaardigheden nou precies in en hoe kun je ze aan bod laten komen in je les? De komende weken zal ik steeds een vaardigheid verder uitwerken. Dus hou onze blog in de gaten! Als je niets wil missen, kun je je ook inschrijven voor ons Blog weekoverzicht

Meer weten?

  • Tony Wagner en the seven skills op YouTube.
  • De Prezi die bij het YouTube filmpje hoort.
  • Een blog geschreven door Tony Wagner met een beschrijving van de vaardigheden door stukjes uit de interviews die hij deed.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search