2014: terugkijken op een jaar vol ICT-ontwikkelingen #1

Gepubliceerd op: 9 december 2014
Door: Roco Braas

Het einde van het kalenderjaar is in zicht. De sint is vervangen door de kerstman en de kerstbomen worden opgetuigd. Een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen ict-jaar.

Want dat de digitalisering van het onderwijs een feit is, is geen nieuws. Maar het tempo waarmee dat in 2014 gebeurde is absoluut anders dan de voorgaande jaren. Een paar indicatoren.

Elo’s
Een van de dingen die mij als eerste opviel, was het intensievere gebruik van de Elo’s. Waar ze de afgelopen jaren met name voor administratieve doeleinden werden gebruikt, worden ze nu ook ingezet als:

  • Agenda, zodat de ouders ook mee kunnen kijken naar het opgegeven huiswerk (al hebben best veel docenten moeite om al het huiswerk er in te zetten…).
  • Als distributiepunt van lesmateriaal (wat voor veel uitgevers kennelijk nog steeds een uitdaging is).
  • Als plek om het huiswerk in te leveren (wat ook weer specifieke vaardigheden met zich meebrengt).

Om maar een grote ontwikkeling te noemen. Maar ook ‘de grote drie’ lieten het afgelopen jaar van zich horen.

Google Teachers Academy
Waarbij Google eigenlijk het meest verraste. Zij kwamen naar Nederland met de Google Teachers Academy. Een tweedaagse training waar slechts 50 trainers aan deel mogen nemen. En die moesten zelf solliciteren(!) bij Google, door onder andere een film over zichzelf te maken. Twee trainers van Edutrainers solliciteerden ook en met succes! Zijn zijn nu Google Certified Teacher.

Sinds 5 november lopen er dus 50 door Google gecertificeerde trainers in Nederland rond. Deze trainers zijn opgeleid zijn om scholen, docenten en teamleiders te trainen in alle diensten van Google Education. (Op de fysieke producten van Google kom ik in een latere blog terug.) Maar het gaat verder. Google is ook bezig met nieuwe producten. Dat zijn niet alleen meer the ‘usual suspects’ als Gmail, Drive en Docs. Ze zijn ook bezig om een eigen elo te bouwen en die is nu al beschikbaar. Daarbij verliezen ze hun doelgroep niet uit het oog. Want bij de ontwikkeling wordt specifiek aan onderwijzend Nederland gevraagd waar behoefte aan is. Deze behoeftes worden vervolgens meegenomen in verdere ontwikkelingen.

Het feit dat Google zo groot uitpakt dit jaar is natuurlijk niet voor niets. Want zij zien ook dat het onderwijs echt aan het veranderen is.

Gratis Office 365, Word/Exel/Powerpoint voor iOS & Android (& Sway + Office MIX)
Maar ook de concurrentie zat niet stil. Ook bij Microsoft werd flink doorontwikkeld in het afgelopen jaar. Office 365 is natuurlijk kosteloos beschikbaar voor alle leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs. En dat je met Office 365 leuke dingen kan doen heeft onze zus Edutrainers het afgelopen jaar laten zien.

Maar dat is nog niet alles… Sway zit er aan te komen. Het filmpje spreekt eigenlijk voor zich:

https://www.youtube.com/watch?v=Jw-g6IuBVJE

Samen met Office MIX. Oh en Word, Excel en PowerPoint zijn tegenwoordig ook gratis op alle iOS- en Android devices (Android is begin 2015 beschikbaar).

Feedback tijdens jaarlijkse reflecties
Het bovenstaande is natuurijk allemaal leuk. Maar hoe we er echt achter kwamen dat de digitalisering nu echt snel gaat, is tijdens de vele reflecties en kick-offs die wij op scholen doen. Tijdens deze sessies spraken we veel meer dan de jaren daarvoor over de bovenstaande punten, aangevuld met:

  • Pilotklassen iPad, Chromebook of Windows 8 laptops, om eens te kijken hoe dat nu werkt.
  • Windows 8 in combinatie met Office 365 of gaan ze werken met Google Drive of/en Apps ipv Office 365.
  • iPad die via een Windows-computer communiceert met het digibord.

En veeeeel meer vragen over ons lesmateriaal; hoe gebruik je dat digitaal? Hoe kunnen we het distribueren? Hierover vertel ik je in januari meer op deze blog. Want voor iedereen die ons materiaal nog niet digitaal gebruikt, wellicht is dat een goed voornemen voor 2015?

Terugkijkend op het afgelopen schooljaar kunnen we dus concluderen dat de digital revolutie nu echt begonnen is. En bovenstaande is nog niet alles, volgende week nog een aantal ontwikkelingen die dit jaar een grote vlucht namen.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search