Speciaal voor ouders #1: hoe begeleid ik mijn kind bij het plannen?

Gepubliceerd op: 16 september 2015
Door: Martina Nieuwenhuis

Te laat komen, huiswerk niet af hebben, vergeten zijn dat er een toets is en een verslag een dag te laat inleveren. Herkenbaar? Voor ons in ieder geval wel. Plannen is voor tieners in de middelbare schoolleeftijd een uitdaging. Dat is even lastig, maar uiteindelijk niet erg: met goede oefening en ondersteuning krijgen ze het vanzelf onder de knie. Daarom wordt er veel aandacht aan plannen besteed op school: misschien is dit zelfs wel de populairste vakoverstijgende vaardigheid te noemen. Maar je kunt natuurlijk ook thuis oefenen! Hoe? Dat ontdek je in acht stappen en extra tips in deze blog.

Stap 1. Bespreek met je kind wat hij allemaal voor taken heeft
Maak het met regelmaat gezellig als je kind van school komt (kopje thee, koekje) of als jij ’s avonds thuiskomt. Vraag bijvoorbeeld eens per week op een ontspannen manier wat hij allemaal voor taken heeft. Denk hierbij ook aan vaste afspraken, zoals sport/muziekles en het kopen van een cadeautje voor het feestje van een vriend.

Stap 2. Help je kind bij het maken van een planning volgens deze stappen:
1. Takenlijst maken
2. Taken in stukjes hakken
3. Inschatting maken hoeveel tijd nodig is per taak
4. Taken inplannen

Bedenk hoe jij vroeger een planning maakte: had jij een speciale manier van je takenlijst bijhouden of was jij goed in het inschatten van hoeveel tijd je nodig had voor één taak? Heb je nog tips voor je kind?

Stap 3. Toon interesse, gebruik geen dwang
Als je te veel pusht wordt het een machtsstrijd, dat werkt averechts. Als je belangstelling toont en meedenkt, heeft dat veel meer effect. Je kunt bijvoorbeeld beter vragen stellen dan alleen iets beweren. Door vragen te stellen toon je belangstelling. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Volgens mij besteed je te weinig tijd aan je huiswerk’. Maar beter is: ‘Hoeveel tijd zou voldoende zijn denk jij?’

Stap 4. Herinner je kind eraan dat hij/zij ook pauzes inplant
Niemand kan non-stop geconcentreerd werken en dus zijn pauzes nodig. Maar die kosten wel tijd! Laat je kind deze pauzes inplannen. Wat voor veel mensen goed werkt is de voetbalregel: 3 kwartier werken en 1 kwartier pauze.

Stap 5. Bied je kind aan om hem te helpen met huiswerk. Plan die hulpmomenten samen in!
Zorg dat je kind weet wanneer jij tijd hebt om te helpen. En zorg dat jij weet wanneer je kind eventueel hulp nodig heeft. Zo kun je rekening houden met elkaar! Laat uit het kind zelf komen waar hij wel en geen hulp bij wil.

Stap 6. Bedenk samen beloningen voor als een taak af is
Het helpt om je kind te belonen als er een deel van de planning af is. Zo motiveer je hem voor het behalen en bijhouden van zijn planning. Bedenk samen passende beloningen voor verschillende taken. Laat het kind ook zichzelf belonen (bijv. een uurtje voetballen als ik mijn woordjes ken).

Stap 7. Prijs je kind regelmatig bij een goede inzet
Prijs je kind niet alleen bij goede prestaties (als hij zijn planning gehaald heeft), maar juist ook bij een goede inzet. Stel eventueel samen de planning bij. Blijf belangstelling tonen, ook als het al goed gaat.

Stap 8. Evalueer samen met je kind de uitvoering van de planning
Stel zo nodig de planning halverwege al bij. Bespreek ook naderhand in hoeverre de planning gehaald is, waarom dit wel/niet gelukt is en wat er een volgende keer beter kan.

Praktische tips om aan de slag te gaan
Oké. Acht duidelijke stappen aan de hand waarvan je jouw kind kunt begeleiden bij het plannen. Maar hoe pak je dat nou concreet aan? Misschien heb je wat aan deze tips:

  • Test met je kind hoeveel hij kan leren/maken in 1 kwartier. Zo kun je later makkelijk berekenen hoeveel tijd er nodig is voor het leren/maken van meerdere bladzijdes.
  • Maak de taken zo klein mogelijk. Leren voor de toets Engels wordt dan: “Grammatica blz. 43 oefenen, woordjes blz. 44 leren en oefeningen doorlezen.” Dat zijn 3 duidelijke taken.
  • Hang de planning ergens op waar iedereen de planning ziet. Bijvoorbeeld op de koelkast.
  • Voor het maken van takenlijsten heb je handige online tools. Bijvoorbeeld Workflowy, Google Tasks, Remember the Milk en Wunderlist.
  • Voor het maken van een planning heb je ook handige online tools, bijvoorbeeld Google Agenda en iStudiez.
  • Een planning kun je ook goed maken in Excel.
  • Zorg dat je kind elke dag een rustige plek heeft om een planning te maken: daar moet je je goed voor kunnen concentreren!

Heb je nog aanvullende tips? Zet ze hieronder! Dan wordt dit een mooi overzicht van hoe je jouw kind kunt begeleiden bij het plannen.

Foto: SGV FILMWORKS

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search